Lietuviai vis dažniau ryžtasi donorystei

Lietuviai vis dažniau ryžtasi dovanoti savo artimųjų organus, o šalies donorystės ir transplantacijos rodikliai jau artėja prie Europos Sąjungos šalių vidurkio.
2007 metais Nacionalinis transplantacijos biuras gavo 95 pranešimus apie potencialius donorus arba 9,5 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Medikai transplantavo 48 mirusių donorų organus ir audinius.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, efektyvių donorų skaičius vienam milijonui gyventojų Lietuvoje 2007-aisias pasiekė 14,1 ir priartėjo prie Europos Sąjungos šalių 2006 metų vidurkio, siekiančio 15,7.

Pernai šalyje atlikta 18,4 proc. daugiau organų ir audinių transplantacijų. 92 pacientams persodinti inkstai, atlikta 14 širdies bei 9 kepenų persodinimo operacijos. 2007-aisiais atlikta plaučių transplantacija bei pirmoji šalyje širdies-plaučių komplekso persodinimo operacija.

Teigiamą visuomenės požiūrį į organų donorystę įrodo ir mažėjantis artimųjų prieštaravimų skaičius, pernai siekęs 29 proc., bei vis dažniau pasitaikantys atvejai, kai artimieji patys pasiūlo dovanoti organus.

Anot biuro, jau atliktos ir pirmosios šiais metais organų transplantacijos. Per pirmąją sausio savaitę biuras gavo tris pranešimus apie potencialius donorus, iš kurių vienas buvo efektyvus. Pacientams atlikta viena inksto ir dvi ragenų transplantacijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.