Prezidentas asmeniškai norėtų išgirsti aplinkos ministro atsistatydinimo priežastis

Prezidentas Valdas Adamkus sako norintis iš paties aplinkos ministro Arūno Kundroto išgirsti jo atsistatydinimo priežastis.
„Neturiu kol kas jokio teikimo, bet jeigu taip bus, aš planuoju su juos susitikti ir išgirsti iš jo paties tikrąsias priežastis, dėl kurių jis pasitraukė”, – žurnalistams pirmadienį sakė prezidentas.

Paprašytas įvertinti A.Kundroto veiklą, prezidentas sakė nenorįs apibendrinti vienu žodžiu.

„Jis yra vienas iš ilgiausiai išdirbusių ministrų, pažįstu jį turbūt daugiau negu dešimtmetį – nuo tada, kai mes su juo dirbome visai kitoje santvarkoje kurdami Lietuvos aplinkos apsaugą. Tad vienu pasakymu gerai ar blogai tikrai nenorėčiau apibrėžti ir apibendrinti viską. Buvo momentų, kada jis įveikė tikrai sunkiai įveikiamas aplinkos apsaugos problemas, yra momentų, kuomet buvo galima ir truputį daugiau parodyti iniciatyvos”, – sakė šalies vadovas.

Premjeras Gediminas Kirkilas, pirmadienį gavęs A.Kundroto atsistatydinimo pareiškimą, pagal įstatymus per penkias dienas jį turi perduoti prezidentui. Iki to laiko ministras atsistatydinimo pareiškimą gali atsiimti.

Kaip BNS sakė atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė, premjeras bandė atkalbėti ministrą nuo atsistatydinimo.

„Jam (G.Kirkilui – BNS) buvo ganėtinai netikėta. Jis bandė atkalbėti ministrą, bet jis jau buvo apsisprendęs ir nusprendė nepasilikti. Ganėtinai bus sudėtinga rasti į jo vietą kažką, apie tai partija žada kalbėtis artimiausiu metu”, – sakė N.Pumprickaitė.

Ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

A.Kundrotas atsistatydino, nes teigia nematąs tolesnių darbo perspektyvų, opozicijai jį puolant.

„Šių metų biudžetas ir pagrindiniai darbai yra suplanuoti, nustatyti prioritetai. Kiek leido mano žinios ir jėgos, vykdžiau man suteiktas pareigas iki šiol, tačiau vertinant situaciją, manau, kad tolimesnis mano darbas darosi neperspektyvus. Pasitraukiu, tikėdamasis, kad Aplinkos ministerijai, „netrukdant” mano asmeniui, pavyks sparčiau įgyvendinti darbus, kurių labai reikia Lietuvos žmonėms ir aplinkai”, – cituojamas A. Kundrotas Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

A.Kundrotas savo atsistatydinimo pareiškime rašo, jog „pastarųjų metų patirtis rodo, kad vis daugiau laiko ir pastangų tenka skirti įvairiems paaiškinimams ir pasiaiškinimams ir vis mažiau tikriems darbams”.

„Blogiausia, kad į tokią polemiką per mano asmenį neišvengiamai įtraukiami ir ministerijoje dirbantys žmonės, kurie, aiškindamiesi dėl ankstesnių Aplinkos ministerijos sprendimų, nebeturi laiko kokybiškai atlikti naujų”,- teigia atsistatydinantis ministras.

Gruodžio 21 dieną socialdemokratas A.Kundrotas išliko poste per opozicijos surengtą interpeliaciją. A.Kundroto pašalinimui iš pareigų tuomet pritarė 70 seimūnų, taigi jo atstatydinimui pritrūko vos vieno balso.

Tą pat dieną postą išsaugojo ir švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė, taip pat socialdemokratė, už kurios kurios atstatydinimą balsavo mažiau parlamentarų – 66.

Aplinkos ministras A.Kundrotas nepasitenkinimą opoziciniams konservatoriams, kurie ir inicijavo nepasitikėjimo procedūrą, sukėlė, be kita ko, pasiūlęs pabrangusių europinių projektų įgyvendinimo naštą iš dalies užkrauti savivaldybėms.

Prieš interpeliacijos svarstymą konservatorių ir socialdemokratų lyderiams Andriui Kubiliui ir G.Kirkilui teko neigti žiniasklaidos pranešimus, esą jie susitarė tarpusavy dėl A.Kundroto pasitraukimo iš aplinkos ministro pareigų, nepaisant interpeliacijos rezultatų.

Dienraščio „Lietuvos rytas” kalbinti valdančiosios koalicijos atstovai tuomet teigė, esą apie A.Kundroto pasitraukimą iš ministro posto buvo kalbama kaip apie vieną galimų scenarijų, ir ministras galėtų atsistatydinti sausio pabaigoje ar vasarį.

A.Kubilius ir pirmadienį BNS sakė nieko nežinantis apie jokius susitarimus. Konservatorių lyderis svarstė, kad galbūt socialdemokratai dėl to susitarė su pačiu ministru.

Apie susitarimus tarp konservatorių ir socialdemokratų teigė nežinantis ir Č.Juršėnas bei socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.