Lietuvos katalikų bažnyčios vadovai ragina nešvelninti alkoholio reklamos ribojimų

Lietuvos katalikų bažnyčios vadovai ragina ryžtingai kovoti su šalyje plintančiu alkoholizmu ir nešvelninti alkoholio reklamos ribojimų.
„Tiems, kurių rankose visuomenės nuomonė, politiniai sprendimai, valdžios galia, tenka pradėti metus nuo labai paprasto, tačiau lemtingo pasirinkimo: išlaikyti ar atsitraukti prieš agresyvų verslo spaudimą”, – pristatydamas Lietuvos bažnyčios hierarchų poziciją pirmadienį teigė Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Pasak jo, po krepšinio priedanga pelno siekiančių verslo ir žiniasklaidos grupių pradėta kampanija provokuoja socialinę destrukciją, kursto viešą politikų pjudymą.

„Negalime nutylėti cinizmo viršūnę pasiekusių teiginių, esą alkoholio propaganda yra lemtingas Lietuvos sporto ramstis. Tokius „argumentus” tenka atremti labai tiesmukai – būtent dėl agresyvaus alkoholio brukimo visais informacijos kanalais, dėl jo laisvos prekybos krepšinio aikštelės nesulaukė šimtų aukštaūgių, talentingų vaikinų ir merginų. Deja, jie baigė savo dienas savižudybėmis ar leidžia nualintą beprasmį gyvenimą visuomenės užribiuose”, – teigė arkivyskupas.

Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis taip pat apgailestavo, kad į pirmąją vietą iškeliami verslo interesai, o ne visuomenės, o ypač jaunimo, gerovė. Jis taip pat teigė, kad galiojančių alkoholio reklamos ribojimų nereikėtų atsisakyti.

„Tauta skandinama alkoholio liūne. Visi mušasi dėl sporto, kai reikia muštis dėl alkoholio. Tas ribojimas, kuris buvo padarytas, mano požiūriu, yra priimtinas. Galima pakeisti mažmožius, niuansus, tačiau iš principo jis yra geras. Žinoma, reklama nėra vienintelis dalykas, tačiau tai vienas žingsnis, žengtas gera linkme, ir labai apgailestauju, kad dabar sporto vardan visi traukiasi atgal ir bijo rūpintis žmogumi”, – teigė arkivyskupas.

A.J.Bačkis ragino atkreipti dėmesį į vis labiau jaunimo tarpte plintantį lengvųjų alkoholinių gėrimų – alaus ir sidro – vartojimą, kurį skatina reklama.

Seimo komitetai dėl alkoholio reklamos per televiziją liberalizavimo žada apsispręsti jau šią savaitę. Seimo Sveikatos reikalų komitetas sprendimą priims kitą trečiadienį, Švietimo, kultūros ir mokslo komitetas – ketvirtadienį, o Ekonomikos komitetas – penktadienį.

Komitetai taip pat svarstys parlamentarų siūlymus sušvelninti reikalavimus alkoholio reklamai per televiziją.

Nuo sausio 1-osios bet kokia ir bet kokio stiprumo alkoholio reklama per televiziją yra draudžiama iki 23 valandos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.