Prezidento rinkimai Gruzijoje vyksta sklandžiai, tačiau rinkėjai masinami dovanomis – lietuvių stebėtojai

Prezidento rinkimai Gruzijoje vyksta sklandžiai, tačiau rinkėjai masinami dovanomis, o į balsavimo vietas patenka už perrinkimo siekiantį Michailą Saakašvilį agituojantys žmonės, teigia stebėtojai iš Lietuvos.

„Iš tikrųjų yra pažeidimų ir gana tokių ryškių – kad ateina į balsavimo centrus pasipuošę vienu ar kitu numeriu – tai yra tuo numeriu, už kurį balsuojama. Ką tik vieną tokį išginė komisija… Atvažiuoja automobiliai, paženklinti penktuoju numeriu, atvežami maisto produktai, ant maisto produktų pakuočių visur užlipdyti lipdukai, kur užrašyta „Aš esu Miša. Balsuokite už mane. Numeris 5″. Ir šitie produktai yra vietoje dalijami. Aišku, tai yra pažeidimai”, – BNS šeštadienį pasakojo Lietuvos parlamentaras Skirmantas Pabedinskas, stebintis Gruzijos vadovo rinkimus.

Pasak Seimo nario, toks maisto produktų, pažymėtų penktojo numerio lipdukais, dalijimas nėra lokalus reiškinys – jis su kitais stebėtojais apvažiavęs aštuonias rinkimų apylinkes Gruzijos sostinėje Tbilisyje ir visose radęs tą patį.

„Mes galvojom, kad tai yra lokaliniai pažeidimai, tačiau buvom dabar gal aštuoniose rinkimų apylinkėsi, visur tie patys autobusiukai važiuoja ir veža maisto produktus”, – sakė S.Pabedinskas.

Gruzijoje rinkimų agitacija yra draudžiama nuo penktadienio 24 valandos nakties.

Kad „yra niuansų” dėl rinkimų agitacijos pripažino ir Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Ričardas Degutis.

„Su rinkimų agitacija yra niuansų. Pavyzdžiui, dabar yra informacijos, kad metro yra rodoma M.Saakašvilio rinkimų agitacija. (…) Bet mieste iškabinti plakatai įvairūs – visų kandidatų plakatų nieks nenuėmė”, – BNS pasakojo R.Degutis.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) sekretorius Žygimantas Pavilionis sako, jog maisto produktų dalijimas Gruzijai yra įprastas dalykas, nes tai yra skurdi šalis, bet „oficialių rinkimų pažeidimų, tiek, kiek jie vadinasi pažeidimais pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacjos (ESBO) standartus, tikrai niekas nėra užfiksavęs”.

„Kol kas pažeidimų tikrai nematyti ir kaip prieš rinkimus įvairios tarptautinės organizacijos ir stebėtojai, kurių yra virš tūkstančio, konstatavo – Gruzijos valdžia tikrai yra pasiruošusi rinkimams pagal tarptautinius demokratijos standartus. Šiuo metu mūsų stebėtojai, kurių iš Lietuvos yra apie 130, stebi, važinėja iš vienos rinkiminės apygardos į kitą. Ką jie pastebėjo, kad yra pakankamai didelis rinkėjų aktyvumas. Rinkimai vyksta ramiai, įvairių opozicijos ir pozicijos susidūrimų ar kokių manifestacijų nepastebėta”, – BNS informavo Ž.Pavilionis.

Pasak jo, Lietuvos diplomatai rinkimus stebi kartu su kolegomis iš Rusijos ir esą šie bent kol kas „neturi kuo pasiskųsti”.

Konfliktiniame Kodorio tarpeklyje, skiriančiame Gruziją ir separatistinį Abchazijos regioną, rinkimus stebintis parlamentaras iš Lietuvos Henrikas Žukauskas BNS pasakojo nepastebėjęs jokių nesklandumų – čia, pasak jo, nėra agitacijos pažeidimų, nematyti neramumų, nes Ažaros gyvenvietėje yra įsikūrusi Gruzijos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) dalinių bazė.

„Šitoj vietovėj žmonės, kiek aš suprantu nori išrinkti prezidentą. Čia spėlionės, žinoma, bet, kiek aš suprantu, jie visi už (perrinkimo siekiantį – BNS) prezidentą”, – BNS sakė H.Žukauskas.

Pasak jo, iki 12 val. tarpeklyje balsavo 46 proc. rinkėjų.

Šeštadienį Gruzijoje vykstančiuose prezidento rinkimuose dalyvauja septyni kandidatai: atsistatydinęs prezidentas M.Saakašvilis, verslininkas Badris Patarkacišvilis, „jungtinės opozicijos” kandidatas Levanas Gačečiladzė, Gruzijos leiboristų partijos lyderis Šalva Natelašvilis, partijos „Naujieji dešinieji” lyderis Davidas Gamkrelidzė, partijos „Viltis” lyderė Irina Sarišvili ir buvęs M.Saakašvilio įvaizdžio kūrėjas, o dabar „Ateities partijos” vadovas Georgijus Maisašvilis.

Pagal Gruzijos rinkimų kodeksą, rinkimai bus pripažinti įvykusiais nepriklausomai nuo to, kiek rinkėjų ateis balsuoti. Rinkimų nugalėtoju bus laikomas tas kandidatas, kuris surinks 50 proc. plius 1 balsą. Jeigu nė vienas kandidatas tiek balsų nesurinks, bus paskelbtas antrasis rinkimų turas, įvyksiantis po dviejų savaičių. Antrajame ture dalyvaus du kandidatai, surinkę daugiausiai balsų, ir rinkimus laimės tas, kuris gaus ne mažiau kaip penktadalį visų rinkėjų balsų.

Atskalūniškose Abchazijos bei Pietų Osetijos respublikose balsavimas nevyksta.

Pasak Lietuvos ambasadoriaus Gruzijoje, iki 12 val. balsuoti atėjo beveik 16 proc. rinkėjų.

Rinkimų apylinkės užsidarys 20 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku, o dar po kelių valandų pasirodys pirmieji rinkimų rezultatai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.