Atliekų tvarkytojai kelia kainas

Komunalinių atliekų tvarkymo paslaugas Vilniuje teikiančios įmonės pageidauja gerokai didesnių tarifų.

Septynios Vilniuje komunalinių atliekų tvarkymo paslaugas teikiančios įmonės savo ketinimą didinti tarifus grindžia kylančiomis degalų kainomis ir didėjančiu „vartų” mokesčiu, kuris imamas už toną atvežamų atliekų į sąvartyną.

Dabar Vilniaus gyventojai įmonėms moka 22,67 Lt už kubinį metrą atliekų.

LŽ kalbintų kitų miestų savivaldybių atstovai tvirtina, kad šiukšlių tvarkymo paslaugos pas juos jau pabrango arba brangs.

Reikia argumentų

Vilniaus miesto vicemeras Arūnas Štaras LŽ teigia nesuprantantis, ar įmonės yra pateikusios oficialų prašymą, ar tiesiog samprotauja. Jis teigia, kad veiksmų bus imtasi, kai įmonės pateiks argumentuotus prašymus.

„Jei jie naudotųsi tuo, kas sutartyje parašyta, turėtų pagrįsti, kad „štai mes kurį laiką vežame, benzinas pabrango, atlyginimus turėjome kelti, o surenkamų iš gyventojų ir įmonių pinigų nepakanka, kad įmonė veiktų”. Tokio kreipimosi nėra. Tik samprotaujama, kad jei bus ir toliau taip, tad bus brangiau. Ir jei bus nustatytas naujas sąvartyno mokestis, o jis dar nėra nustatytas (vietoj 16 Lt bus 59 litai), „pinigų neužteks”. Mes norėtume rimtesnio kreipimosi: jei jie turi savo kainodarą, turėtų pateikti savo skaičiavimus”, – sakė jis.

UAB „A.S.A. Vilnius” generalinis direktorius Vaidas Povilėnas LŽ sakė, kad ši įmonė oficialiai nesikreipė dėl tarifų didinimo, bet su savivaldybe šiuo klausimu norėtų kalbėtis dėl dviejų priežasčių.

„Keičiasi tarifai už atliekų patalpinimą sąvartyne, 12 ct pakilo degalų kaina – mes turėtume įvertinti atsirandančias papildomas išlaidas ir atitinkamai pakelti atliekų tvarkymo kainą”, – sakė įmonės direktorius. Pasak jo, kaina priklausanti nuo atliekų išvežimo dažnio, jų kiekio, tad tiksliai pasakyti, kiek padidės tarifai, būtų sunku.

„Prognozuojame, kad vieno kubinio metro atliekų sutvarkymo kaina turėtų padidėti 2-3 litais. Tiksliau pasakysime, kai patirsime realias išlaidas, susijusias su padidėjusia degalų kaina ir sąvartyno kaina”, – sakė įmonės vadovas. Jo teigimu, rinka koreguos kainas priklausomai nuo konkurencijos.

Liepos mėnesį patvirtinti nauji tarifai, anot V.Povilėno, tuo metu įmones tenkino, nes pereita prie naujos skaičiavimo metodikos. Vadovaujantis šia metodika, atliekos imtos apskaičiuoti pagal faktą, vežėjams nereikėjo dengti dalies sąnaudų. „Dabar reikia subalansuoti sąnaudas, kad verslas būtų rentabilus”, – sakė V.Povilėnas.

Jei nepavyktų susitarti dėl norimų tarifų, įmonė neketinanti atsisakyti teikti komunalinių atliekų tvarkymo paslaugas. „Šito verslo neatsisakysime. Tiesiog bus ieškoma būdų, kaip sumažinti sąnaudas, – sakė V.Povilėnas. – Mes nešnekame apie kitas išaugusias išlaidas: patalpų šildymas dujomis, elektra – krūva dalykų, kurių kainos šią dieną kyla.”

Komunalinių atliekų tvarkymo – surinkimo, vežimo ir perdavimo naudoti ar šalinti – paslaugą teikti Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje turi teisę UAB „Ecoservice”, UAB Atliekų tvarkymo tarnyba, AB „Specializuotas transportas”, UAB „VSA Vilnius”, UAB „.A.S.A. Vilnius”, UAB „Švarus miestas”, UAB „Cleanaway”.

Pabrango arba turėtų brangti

Šiauliuose ir Vilniuje buitinių atliekų tvarkymo paslaugas teikiančios AB „Specializuotas transportas” atstovas spaudai Arūnas Limantas LŽ sakė, kad ši įmonė siūlo Vilniaus savivaldybei didinti tarifus. Panašias derybas dėl tarifų didinimo artimiausiu metu bendrovė ketina pradėti ir su Šiaulių savivaldybe bei Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centru.

Pasak A.Limanto, Šiauliuose atidarytas naujas sąvartynas, į kurį turi būti vežamos visos šiukšlės. „Atstumai vežant iš visos apskrities į vieną sąvartyną didėja, atitinkamai didėja ir išlaidos”, – sakė A.Limantas.

Kaip LŽ teigė Kauno miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vedėjas Aleksandras Beliovičius, komunalinių atliekų tvarkymo tarifai buvo patvirtinti prieš Naujuosius metus. Dabar jie siekia 22,44 Lt su PVM už kubinį metrą.

Su savivaldybe bendradarbiaujanti UAB „Kauno švara”, pasak A.Beliovičiaus, prašymą didinti tarifus grindė išaugusiomis degalų, elektros kainomis, augančiu baziniu atlyginimu, mat paskutinį kartą tarifai buvo patikslinti 2005 metais. Be to, padidėjo „vartų” mokestis: nuo 2 iki 4 litų. Dar kartą padidinti tarifų bendrovė, pasak A.Beliovičiaus, nesikreipė.

Kaip LŽ teigė Panevėžio savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Nadiežda Stragienė, buitinių atliekų tvarkymo tarifai dabar siekia 2,07 lito su PVM vienam žmogui per mėnesį. Tačiau jau nuo balandžio pirmos dienos tarifai sieks 2,3 lito su PVM. AB „Panevėžio specialus autotransportas” prašė padidinti tarifus dėl augančio darbo užmokesčio, brangstančių energijos išteklių, nuolat didėjančio atliekų kiekio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Atliekų tvarkytojai kelia kainas"

  1. gyventoja

    Kaune pas mus buvo dideles siuksliadezes, jas pakeite i perpus mazesnes, jas reikia dazniau isvezti . Mokestis uz siuksles padidejo. Musu bendrija ne visus surinktus pinigus uz siuksles perveda ,,Kauno svarai” (direktorius informuotas, nesiima jokiu veksmu, iskyrus pabranginti mokesti uz siuksles). ,,Saviems ” bendrijos nariams galima nemoketi uz siuksles ir bendra apsvietima. Buvo kreiptasi del siu problemu, bet niekas nekreipia demesio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.