Konfliktas dėl beglobių vaikų

R.Šalaševičiūtė konflikto Šakiuose tyrimo išvadas žada pateikti dar iki šių metų pabaigos.
Į Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės akiratį pateko Šakių rajono vaikų teisių apsaugos skyriaus bei šiame rajone veikiančių Vaikų globos namų konfliktas.

Šakių rajono vaikų teisių apsaugos skyrius, nepasitaręs su Šakių vaikų globos namais, kuriems vadovauja kunigas Virginijus Kelertas, nutarė į Alytaus sutrikusio vystymosi kūdikių namus išvežti tris Vaikų globos namų auklėtinius. Anot skyriaus vedėjos Bronės Valaitienės, taip pasielgti buvo nutarta, kai atsirado daugiau vyresnių vaikų, kuriuos reikėjo apgyvendinti vienintelėje Šakiuose vaikų globos įstaigoje, kurioje jau nebebuvo laisvų vietų. B.Valaitienės teigimu, globos namai Alytuje yra valstybiniai, todėl už globotinių išlaikymą juose savivaldybei mokėti nereikia. O už globą kituose Marijampolės apskrities vaikų globos namuose kas mėnesį už vaiko išlaikymą tenka mokėti apie 2 tūkst. litų.

Į kitą globos įstaigą buvo nutarta perkelti pačius jauniausius globotinius – dviejų bei pusantrų metukų brolius Pijų bei Armandą ir dviejų metukų Rasą. Jie už liuteronų parapijos bei aukotojų iš užsienio surinktas lėšas įkurtuose Šakių vaikų globos namuose gyveno jau daugiau kaip pusę metų. Čia pradėjo vaikščioti, kalbėti, o darbuotojas vadina mamomis.

Apie tai, kad trys jų globotiniai bus pervežti į kitus vaikų globos namus, Šakių vaikų globos namų darbuotojai sužinojo iki vaikų paėmimo likus vos dviem dienoms, kai jau buvo parengti visi vaikams perkelti reikalingi dokumentai. Tik tuomet B.Valaitienė paskambino vaikų globos namų darbuotojams ir pranešė apie parengtą sprendimą.

„Tokie mažų vaikų išplėšimai iš jiems įprastos aplinkos yra didžiulė psichologinė trauma. Jie gali turėti įtakos visam vaiko gyvenimui”, – teigė daugiau kaip trisdešimt beglobių vaikų priglaudusių Šakių vaikų globos namų direktorius.

Išvežti tris mažamečius vaikus atsisakyta vos ne paskutinę minutę, kai apie tokį užmojį buvo informuotos ir kitos vaikų teisių gynyba užsiimančios institucijos, Šakių rajono vadovai.

Šis konfliktas dėl trijų mažylių tik dar labiau padidino prarają tarp Šakių vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėjos ir savivaldybei nepavaldaus Šakių vaikų globos namų direktoriaus. B.Valaitienė aiškina, kad panašūs globos namai, net ir gražiai įrengti, neišsprendžia socialinių problemų, nes auklėtiniai vis vien nėra linkę atsisakyti savo blogų įpročių. V.Kelertas teigia, jog jis pasigenda geranoriškos Šakių rajono vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėjos paramos, nes ši globos namus vadinanti nereikalinga įstaiga, be to, vengianti su juo bendrauti ir net laiku neatsakanti į jo oficialius raštus.

Kas šioje konfliktinėje situacijoje yra teisus, jau kurį laiką aiškinasi Lietuvos vaiko teisių apsaugos kontrolierės įstaiga. „Ten sudėtinga situacija, nes konfliktas dėl šių trijų vaikų – ne vienintelis. Manyčiau, čia daug ką lemia žmogiškasis faktorius. Tai būdinga ne tik Šakiams, iš kur iš tiesų sulaukiame labai daug skundų Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėjos darbu, bet ir kitiems rajonams, kur tarnybų vadovais dirba žmonės, į šią veiklą įsitraukę nuo pat jos susikūrimo 1993-1994 metais. Ilgai šį darbą dirbantieji gal jaučiasi galį sau leisti kiek daugiau nei neseniai pradėję dirbti, nors tai ir nelabai būna suderinama su valstybinės tarnybos etika”, – LŽ teigė kontrolierė R.Šalaševičiūtė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Konfliktas dėl beglobių vaikų"

  1. turejus reikalu

    del valaitienes tai susidurusiems su ja paaiskinimu del tokio elgesio nereikia. kai man paciai teko kreiptis del vaiko tevo sudrausminimo ji kaip problemos sprendimo buda paminejo, kad jei surengciau vaiko tevui puota tada gal issisprestu daug problemu, mat jis neabejingas svaigalams. na is pareiguno sulaukti tokiu patarimu manau tikrai netoleruotina. dar teko girdeti, kad valaitienes sunui pradejus gerti ji paliko zmona su vaiku, o valaitiene sugebejo pasinaudodama savo tarnybine padetimi atimti vaika is motinos. na kaip ten bebutu bet lietuvoj yra ne tik pareigunas paulikas bet ir pareigune valaitiene. neblogas duetas. vienas zaloja vaikus fizizkai kitas psichologiskai.

  2. Moteris

    Na ir kodel tokie zmones kaip ta Valaitiene, dirba tokiose pareigose? juk tai nenormalu -poziuris i vaikus, kaip i kokius parselius, nors ir tuos geri zmones augina su demesiu…
    Kodel Lietuvos institucijos pilnos nuzmogejusiu tarnautoju, suleidusiu saknis i silta kede ir jie kaip sventos karves -nepajudinami??
    Mes juk negyvensime kaip normalus zmones, kol visa sistema veiks „sventu karviu” principu!
    Lauk juos is siltu kedziu ir priimti tik kompetetingus darbuotojus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.