Nestabilumą naftos rinkoje išprovokavo investuotojai

Po krizės kreditavimo rinkoje, kilusios pasaulyje 2007 m. rugpjūtį, investuotojai ėmėsi aktyviai ieškoti saugesnių ir ne tokių rizikingų rinkų.

Tokia rinka tapo žaliavų, o konkrečiai – naftos rinka. Tačiau didelis spekuliacinio kapitalo plūstelėjimas suvaidino neigiamą vaidmenį – jis išprovokavo staigius „juodojo aukso” kainų svyravimus.

Spekuliacinis kapitalas (įskaitant investicijas iš investicinių fondų) -gerokai padidino likvidumo lygį naftos rinkoje ir kartu sustiprino nestabilumą, ypač per pastaruosius du mėnesius. „Šis spekuliacinio kapitalo šuolis žaliavų rinkose šiuo metu ir yra viena pagrindinių priežasčių, stumiančių naftos kainas aukštyn”, – teigia analitikas iš „Fimate” Antuanas Halfas (Antuan Halff).

Jau kelis mėnesius iš eilės „juodojo aukso” kainos vidutiniškai kasdien svyravo apie 2,07 JAV dolerio (praėjusiais metais šis rodiklis buvo lygus 1,68 JAV dolerio). O per paskutinį pakilimą naftos rinkoje 2001 m. pabaigoje naftos kainos svyravo apie 88 centus per dieną. Vienas ryškiausių naftos kainos šuolių užfiksuotas šių metų gruodžio viduryje, kai per vieną dieną kaina pašoko 5 procentais.

Nuo gruodžio 20 dienos naftos kainos vėl ėmė slūgti. Tačiau esminių pokyčių neįvyko – kainos laikėsi ties 90 JAV dolerių už barelį riba.

JAV lengva nafta atpigo 18 centų ir laikėsi ties 91,06 JAV dolerio už barelį riba. Šią savaitę nafta pabrango kol kas tik vieną kartą – gruodžio 19 dieną. Šį kainos prieaugį sukėlė duomenys apie sumažėjusias JAV naftos ir distiliatų atsargas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.