Prieš Kalėdas iš bankų skolinamasi mažiau

Prieš Kalėdas bankų klientai daugiau atsiskaito kortelėmis ir grynindami pinigus, daugiau gauna pinigų iš užsienio bei dažniau užsuka į bankų padalinius, tačiau skolinasi mažiau. Tai pastebėjo „Hansabanko” specialistai, apžvelgę šių ir kelių praėjusių metų lapkričio pabaigos – gruodžio pradžios banko klientų finansinius įpročius.

Gruodį naudojimasis mokėjimo kortelėmis atsiskaitymams ir pinigų gryninimui padidėja maždaug 15 proc., taip pat klientai atsiskaito kortelėmis dažniau bei mažesnėmis sumomis – matyt, taip perkamos dovanos artimiesiems ir maistas šventiniam stalui.

Paskutinių metų statistika rodo, kad gruodį klientų srautas „Hansabanko” padaliniuose išauga iki 10 proc. Be pirkinių, prieš šventes lietuviams būdingas noras žūtbūt atiduoti skolas ir nepalikti nepadarytų darbų kitiems metams – skubama investuoti sukauptus pinigus, atsiskaityti už komunalines paslaugas.

Banko specialistų teigimu, pastaruoju metu daugėja pervedimų iš užsienio. Fizinių asmenų pavedimų skaičius, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 1,3 karto. Tarptautinių pavedimų srautas lapkritį padidėja iki 20 proc. Be to, skiriasi ir pervedamos sumos – mažiausios pervedamos iš Ispanijos, didžiausios – iš Norvegijos. Greičiausiai tai lemia lietuvių uždarbiai užsienio šalyse.

Šiek tiek kitaip ir skolinamasi. Buvęs labai ryškus sezoniškumas vartojamųjų paskolų srityje po truputi mažėja. Užpernai susidomėjimas vartojimo paskolomis lapkričio – gruodžio mėnesiais buvo apie 15 proc. didesnis nei rugsėjį – spalį, pernai jis augo apie 12 proc., tikėtina, kad šiemet jis bus dar mažesnis.

Anot banko specialistų, žmonės įprato savo poreikius, kuriems dažniausiai imamos vartojimo paskolos (būstui, automobiliui, būsto remontui) paskirstyti per metus, todėl susidomėjimas jomis ryškiausias pavasarį. Kalėdinėms dovanoms žmonės šiuo metu dažniausiai naudoja santaupas ar einamąsias lėšas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.