Paukščių gripas sukėlė ant kojų visas tarnybas

Situaciją, kai paukščių gripas visiškai priartėjo prie Lietuvos sienų, specialistai įvardija kaip labai grėsmingą.

Praėjusią savaitę Klaipėdos apskrities užkrečiamųjų ligų centro iniciatyva sušauktame posėdyje, kuriame, be įvairių specialiųjų tarnybų atstovų, dalyvavo ir visų apskrities paukštynų vadovai, tartasi, kokių priemonių derėtų imtis, jei šios grėsmingos ligos židinių būtų aptikta ir Lietuvoje.

Antradienį ši problema analizuota ir Klaipėdos apskrities ekstremalių situacijų valdymo centro posėdyje.

Pasak Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininko Antano Baužos, vis didesnį nerimą kelia žinios iš kaimyninės Lenkijos. Paskutiniais duomenimis, čia užregistruoti jau aštuoni itin pavojingos paukščių gripo atmainos židiniai. Vienas iš jų – vos už poros šimtų kilometrų nuo Lietuvos sienos. Lenkijoje, sakė A. Bauža, jau sunaikinta apie 0,5 mln. naminių paukščių.

Vienas paukščių gripo židinys užregistruotas ir Vokietijoje, Brandenburgo žemėje.

Pasak A. Baužos, padėtį dar labiau komplikuoja ta aplinkybė, kad Europos Komisija nepalaikė Lietuvos sprendimo visiškai uždrausti paukščių ir jų produktų įvežimą iš Lenkijos. Dėl šios priežasties, sakė VMVT vadovas, nelieka nieko kita, kaip tik itin griežtai kontroliuoti įvežamą produkciją ir jos pardavimo vietas, ypač turgavietes, bei apeliuoti į prekybininkų sąmoningumą.

Prie palankių faktorių, sakė A. Bauža, galima būtų priskirti tai, kad dabar – ne paukščių migracijos metas, tad galimybė, kad užkratas paplis per laukinius paukščius, nėra didelė.

Klaipėdos apskrities padėtį lengvina ir tai, kad čia nėra daug paukštynų, o ir tie patys, palyginti su Vilniaus ar Kauno apskričių milžinais, yra nedideli.

Pasak A. Baužos, pagrindinė priemonė, galinti užkirsti kelią paukščių gripui patekti į fermas – laikyti paukščius uždarytus. Šis reikalavimas taikomas ne tik paukštynams, bet ir kilometro spinduliu apie juos įsikūrusiems ūkininkų, laikančių naminius paukščius, ūkiams.

Atsargūs turi būti ir žmonės. Ypač vengtini bet kokie kontaktai su laukiniais paukščiais.

Jei vis dėlto paukščių gripas peržengtų Lietuvos sienas, visi užkrato židinyje – ar tai bus ferma, ar nedidelis ūkelis – bei kilometro spinduliu nuo jo laikomi paukščiai turės būti nedelsiant sunaikinti, o užkrato paplitimo vieta izoliuota ir dezinfekuota.

Kol kas neišspręsta vienintelė problema – neapsispręsta kur, jei atsitiks tokia nelaimė, bus laidojamos kritusių bei sunaikintų paukščių gaišenos. Ją artimiausiu metu tikimasi išspręsti bendromis visų savivaldybių bei Klaipėdos apskrities gamtos apsaugos departamento pastangomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.