Siekiant pagerinti eismo saugą keliuose, sustiprinta pavojingų krovinių vežimo ir vairuotojų poilsio režimo kontrolė

Sustiprinta atsakomybė už pavojingų krovinių vežimo, vairuotojų vairavimo režimo, važiavimo be kelionės leidimo ir kitus pažeidimus turėtų pagerinti eismo saugą šalies keliuose, nes sudarys sąlygas labiau diferencijuoti nuobaudas už saugaus eismo reikalavimų pažeidimus.

Antradienį Seimas priėmė Administracinio teisės pažeidimų kodekso (ATPK) straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymą, kuriuo sugriežtino atsakomybę už šiuos saugaus eismo reikalavimų pažeidimus.

Europos sutarties dėl pavojingų krovinių tarptautinio vežimo keliais (ADR) nuostatos apima atsakomybę už visą ciklą – nuo pavojingos medžiagos įpakavimo iki jos pristatymo gavėjui. Sankcijas už pažeidimus taikys Valstybinės kelių transporto inspekcijos (VKTI) ir policijos pareigūnai.

ATPK taip pat papildytas straipsniais, numatančiais vairuotojų atsakomybę už vairavimo ir poilsio režimo pažeidimus. Nustatytos sankcijos už vairavimą su atjungta viena iš tachografo funkcijų, neveikiančiu ar išjungtu greičio ribojimo prietaisu arba vairavimo ir poilsio režimo apskaitos rodmenų klastojimą. Įsigaliojus papildymams, bus užkirstas kelias vairuoti nesinaudojant kasdienio poilsio laikotarpiu, neturėti ir neteikti kontrolei vairavimo ir poilsio režimo apskaitos dokumentų.

Vairavimo ir poilsio režimo kontrolę šalies keliuose vykdo VKTI ir policijos pareigūnai, įmonėse – VKTI ir Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnai. Todėl šių institucijų pareigūnams ir suteikta teisė taikyti sankcijas.

Seimas, įvertinęs svarbą, taip pat žymiai padidino sankcijas už važiavimą be kelionės leidimo ar sunkiasvorių ir didžiagabaričių krovinių vežimo pažeidimus.

Papildyto ATPK nuostatos turės teigiamos įtakos užtikrinant vienodas konkurencijos sąlygas, gerinant saugą keliuose ir vairuotojų darbo socialines sąlygas. Mažės pavojingų krovinių vežimo, vairavimo ir poilsio režimo pažeidimai, o tai turėtų mažinti skaudžių eismo įvykių šalies keliuose skaičių, sakoma Susisiekimo ministerijos pranešime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.