Gyventojų senėjimas kelia grėsmę Kinijos ekonomikai

Kinijos, kaip vienos svarbiausių pigios darbo jėgos tiekėjų pasaulyje, įvaizdis gali būti sugriautas dėl gyventojų senėjimo, perspėjo valdžia.

Kaip praneša BBC tarnyba, šiuo metu kiekvienam pensininkui tenka šeši darbuotojai Kinijoje, tuo tarpu 2030-2050 metais šis santykis gali sumažėti iki dviejų ir vieno. Nacionalinio komiteto senėjimo klausimais teigimu, iki 2050 m. vyresnių nei 60 metų žmonių skaičius Kinijoje pašoks iki 437 mln. ir sudarys daugiau nei ketvirtadalį gyventojų. Tai reikš, kad du darbuotojai išlaikys vieną pensininką.

Ekspertų teigimu, šalis „nėra pasirengusi” problemoms, susijusioms su gyventojų senėjimu. Kinijos ekonomika nukentės, nes bus mažiau dirbančių žmonių ir daugiau senyvo amžiaus žmonių, kuriuos reikia išlaikyti.

„Po 2030 m. galime susidurti su sunkiausia našta, – sakė laikraščiui „China Daily” komiteto direktoriaus pavaduotojas Janas Cingčunas (Yan Qingchun). – Sumažėjus darbingo amžiaus žmonių ir išaugus senyvo amžiaus žmonių išlaikymo naštai, ekonomika neabejotinai nukentės, jeigu produktyvumas pastebimai nepagerės”.

Kinijos pigi darbo jėga – pagrindinė prielaida sparčiam ekonomikos augimui.

Pakilęs pragyvenimo lygis ir griežtas šeimos planavimas skatino demografinius pokyčius.

Pasak BBC korespondento Pekine Maiklo Bristou (Michael Bristow), šiuos pokyčius iš dalies lėmė patobulėjusi sveikatos apsaugos sistema ir vieno vaiko politika, taip pat tas faktas, kad vis mažiau porų turi vaikų.

Ekspertai perspėjo, kad valdžia privalo „skirti daugiau lėšų efektyviai pagyvenusių žmonių rūpinimosi sistemai sukurti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.