A.Zuoko byloje teismas klausėsi V.Drėmos liudijimo, į kitą posėdį liudyti kviečia LNK žurnalistą

Buvusio sostinės mero Artūro Zuoko baudžiamąją bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas posėdyje antradienį apklausė nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintą buvusį Vilniaus miesto tarybos narį Vilmantą Drėmą.

Ikiteisminio tyrimo metu nukentėjusysis V.Drėma liudijo, kad kai jis kartą neatvyko į mero rinkimus, A.Zuokas buvo atvykęs į jo namus, darė psichologinį spaudimą atsisakyti tarybos nario mandato.

Spaudimo neapsikentęs V.Drėma netgi išvyko iš Vilniaus ir apsistojo Druskininkuose.

Liudydamas posėdyje antradienį teisme V.Drėma dėl tokių užfiksuotų parodymų kaltino ikiteisminį tyrimą atlikusius pareigūnus, neva jie netiksliai užfiksavo jo parodymus, apklausos truko ilgai ir buvo sekinančios. Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad pasirašydamas apklausos protokolus, V.Drėma neįrašė jokių pastabų.

Tuometinę situaciją, nupasakotą ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams, dabar V.Drėma teisme sušvelnino.

„Koks čia psichologinis spaudimas, vyriškas pokalbis vyko”, – tikino teisėjus V.Drėma.

„Zuokas turėjo teisę pykti ant manęs, kad nebalsavau už jį”, – teigė nukentėjusysis.

Vėliau V.Drėma sužinojo, kad į tarybos nario postą pretenduojantis partijos pirmininkas bandė spausti ir žmoną. Esą reikalavo, kad ši jį įtikintų pasitraukti iš tarybos.

V.Drėmos žmona teismui yra sakiusi, kad už tai A. Zuokas jai žadėjo kelionę į bet kurį pasirinktą Europos kurortą

Teisėjai stebėjosi ir klausė, ar yra normalu, kad viršininkas atvažiuoja į namus ir prie šeimos narių bara žmogų. Nukentėjusiojo kaitaliojami parodymai varė iš kantrybės visus tris teisėjų kolegijos narius.

V.Drėma liudijo, kad į vieną iš „Rubicon group” atstovų Darių Leščinską dėl architekto darbo kreipėsi pats, nes tuomet neturėjo užsakymų.

Kaltinamajame akte buvo rašoma, kad 2003 metų kovo-balandžio mėnesiais A.Zuokas, siekdamas, kad mero rinkimuose balandžio 9 dieną V.Drėma balsuotų už jį, esą nurodęs verslo įmonių grupės „Rubicon group” vadovui A.Janukoniui per bendrą pažįstamą D.Leščinską perduoti V.Drėmai kyšį – 20 tūkstančių litų. Tačiau V.Drėma imti šį kyšį atsisakęs.

Bylos duomenimis, kad atiduotų balsą už A.Zuoką, V.Drėmai buvęs pasiūlytas didelės vertės projektavimo sandoris – už projektavimo darbus architekto specialybę turinčiam V.Drėmai A.Zuoko nurodymu D.Leščinskas avansu esą sumokėjo 45 tūkst. litų.

Į kitą teismo posėdį, kuris įvyks sausio 16 dieną, kolegija nusprendė kviesti LNK žurnalistą Zigmą Zaikiną, kuriam V.Drėma buvo pateikęs, kaip manoma, autorinę porjektavimo darbų sutartį.

Vilniaus miesto tarybos narys Vidmantas Martikonis Vilniaus apygardos teismui yra paliudijęs, kad A.Zuokas jam yra prasitaręs, kad esą Vilmanto Drėmos balsas kainavo „daugiau nei šimtą tūkstančių”.

A.Zuokas oponento liudijimus vadino melagingais ir išgalvotais. Išteisintas politikas yra atsisakęs duoti bet kokius parodymus teismui.

Generalinė prokuratūra siekia, kad A.Zuokas būtų pripažintas kaltu dėl tuometinio Vilniaus tarybos nario V.Drėmos papirkimo, jo laisvės neteisėto atėmimo ir jam būtų skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams, bei 100 minimalių gyvenimo lygių (12,5 tūkst. litų) bauda. Tokia pati bausmė buvo siūlyta ir įmonių grupės „Rubicon group” vadovui Andriui Janukoniui.

Bendrovės „Ogmios astra” valdybos pirmininką D.Leščinską buvo siekiama nuteisti pusantrų metų kalėti, bausmės vykdymą atidėti metams bei skirti 80 MGL (10 tūkst. litų) baudą. „Rubicon” vairuotojui Svajūnui Navikui buvo siūlyta skirti 10 tūkst. litų baudą.

Byla dėl Vilniaus mero rinkimų 2003-siais Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama jau trečią kartą. Byla grąžinta nagrinėti Aukščiausiojo Teismo valia.

Pernai gruodį Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus išplėstinė septynių teisėjų kolegija panaikino 2005-ųjų kovo 30 dieną priimtą Vilniaus apygardos teismo nutartį atmesti prokurorų skundą dėl kaltinamųjų išteisinimo ir bylą Vilniaus merui A.Zuokui bei trims su koncernu „Rubicon group” susijusiems asmenims ir grąžino nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Grąžinti bylą į Vilniaus apygardos teismą nagrinėjimui apeliacine tvarka teisėjų prašė Generalinė prokuratūra.

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad prokurorų skundą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas padarė esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų – neanalizavo visų įrodymų ir argumentų, neištaisė pirmosios instancijos teismo klaidų, o apygardos teismo nutartis neatitiko nustatytos formos ir turinio. Esminiai pažeidimai sutrukdė išnagrinėti bylą ir priimti sprendimą.

Liberalcentristų lyderis A.Zuokas šiemet po savivaldybių tarybų rinkimų Vilniaus mero postą užleido liberaldemokratui Juozui Imbrasui.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas 2005-ųjų vasario 4 dieną A.Zuoką ir kartu su juo teistus D.Leščinską, A.Janukonį bei „Rubicon group” vairuotoją S.Naviką išteisino byloje dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise tarybos nariui V.Drėmai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.