Jungtinės Tautos perspėja dėl augančių maisto kainų

Augančios maisto kainos kelia grėsmę milijonams žmonių neturtingose šalyse, perspėja Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), praneša BBC.

Per pastaruosius metus maisto kainos šoktelėjo net 40 proc. ir tai gali kelti didelių sunkumų daugeliui valstybių, perspėja agentūra.

Organizacija ragina padėti ūkininkams neturtingose šalyse įsigyti sėklų ir trąšų bei skatina peržiūrėti biodegalų įtaką maisto gamybai.

FAO teigia, jog dėl konfliktų ir gamtos nelaimių maisto krizės gresia 37 šalims.

„Be paramos neturtingi ūkininkai ir jų šeimos vargingiausiose šalyse nepajėgs išgyventi”, – teigė FAO generalinis direktorius Žakas Diufas (Jacques Diouf).

Agentūros maisto kainų indeksas išaugo 40 proc., palyginus su praėjusiais metais, ir pasiekė aukščiausią lygį nuo indekso pristatymo 1990 metais.

Maisto kainos auga dėl sausrų bei potvynių, dėl kurių kaltinamas klimato atšilimas. Be to, sparčiai brangstanti nafta didina biodegalų paklausą.

Kintantys mitybos įpročiai sparčiai besivystančiose šalyse, tokiose kaip Kinija, taip pat laikomi svarbiu faktoriumi, nes reikia vis daugiau žemės ploto skirti gyvuliams auginti, kad būtų patenkinta didėjanti mėsos paklausa.

Grūdų kainos jau sukėlė riaušes kai kuriose šalyse, pažymi FAO.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.