Prezidentas kandidatui į VR ministrus kelia aukštus reikalavimus

Prezidentas Valdas Adamkus, priėmęs kandidatą į vidaus reikalų ministrus, dabartinį viceministrą Regimantą Čiupailą, priminė jam būtinybę reformuoti policijos sistemą.
„Prezidentas pabrėžia, kad policijos pareigūnų neatsakingas elgesys keliuose, policijos nesugebėjimas suvaržyti kontrabandininkų veiklos Lietuvos pasienio rajonuose ir kitos problemos kelia teisėtą visuomenės pasipiktinimą ir nepasitikėjimą”, – po susitikimo su kandidatu žurnalistams sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Pats R.Čiupaila, nors dar neišgirdęs prezidento apsisprendimo skirti jį ministerijos vadovu, svarbiausiu būsimu darbu įvairdijo naujo generalinio komisaro skyrimą, kurio kandidatūros susitikime esą nebuvo konkrečiai aptartos, ir policijos sistemos reformą.

„Tai visų pirma policijos įvaizdžio kėlimas per pačių policijos darbuotojų motyvaciją: tai apimtų tiek mokymo įstaigą, tiek struktūrinį atlyginimų sutvarkymą”, – pertvarkos gaires skelbė R.Čiupaila.

Be to, pasak dabartinio viceministro, svarbus yra policijos vadybos klausimus – tai esą apimtų visos policijos sistemos pertvarką, įkuriant tam tikrus regioninius padalinius, kurie veiktų „ar per dabartinį administracinį teritorinį padalijimą, ar teismų arba prokuratūrų sistemą”.

„Tokiu būdu ten dirbantys žmonės taptų aukštesnės kategorijos įstaigos darbuotojais – tai ženkliai paveiktų atlygius, ir, kita vertus, tai metodiškai ir praktiškai paveiktų vadovavimą regioniniams padaliniams. Taip pat tai liestų policijos departamento veiklos decentralizavimą, išskiriant viešąją policiją į decentralizuotus regioninius centrus ir jų teritorijas”, – aiškino R.Čiupaila.

Trečioji priemonė sistemos pertvarkoje – bendro policijos įvaizdžio kėlimas, susijęs su prevencijos programomis, nuolatiniu „policijos ir policininko buvimu matomu, regimu, tiek Lietuvos keliuose, tiek miestų gatvėse, taip užtikrinant bent jau įspūdį, kad saugumo yra padaugėję”.

Pasak R.Grumadaitės, prezidentas taip pat kelia migracijos problemas, valstybės tarnybos reformos klausimus.

„Prezidento nuomone, problemas reikia spręsti nedelsiant ir nepaisant artėjančių rinkimų. Dabar tam yra pats palankiausias metas, nes didėja VRM statutinių tarnybų finansavimas iš biudžeto bei gaunama nemažai lėšų ir ES”, – sakė prezidento atstovė, pažymėjusi, kad šalies vadovas pažadėjo savo pagalbą ir paramą keičiant reikalingus įstatymus.

Premjeras Gediminas Kirkilas liberalcentristo R.Čiupailos kandidatūrą į vidaus reikalų ministrus vietoj atsistatydinusio Raimondo Šukio prezidentui pateikė praėjusį antradienį.

Pagal įstatymus, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

R.Šukio įgaliojimai baigėsi gruodžio 11-ąją, laikinai vadovauti ministerijai V.Adamkus paskyrė susisiekimo ministrą Algirdą Butkevičių.

Valdančioje mažumos koalicijoje VR ministro postas priklauso liberalcentristams. Manoma, kad ir viceministro postą, kai jį atlaisvins R.Čiupaila, užims liberalcentristas, buvęs Vilniaus vicemeras Algimantas Vakarinas.

R.Šukys iš vidaus reikalų ministrų nusprendė pasitraukti tuoj po lapkričio pradžioje visą Lietuvą sukrėtusios autoavarijos Skuodo rajone, kai, kaip įtariama, neblaivus policininkas automobiliu mirtinai sužalojo tris berniukus.

Kartu su ministru atsistatydino ir policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius. Naujasis vidaus reikalų ministras turės parinkti jam pamainą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.