Vengrija: protesto streikai prieš vyriausybines reformas

Pirmadienį Vengrijoje daugiau kaip pusė traukinių neišvažiavo savo maršrutais, kadangi geležinkelininkai paskelbė neterminuotą protesto streiką prieš vyriausybės planus privatizuoti sveikatos draudimo sistemą ir pakeisti pensijų skaičiavimo tvarką.

Kelių valandų streikai taip pat vyko keliose ligoninėse ir keliuose šimtuose mokyklų. Iš stočių neišvažiavo dalis autobusų. Ankstyvą rytą buvo surengtas dviejų valandų streikas Budapešto Ferihedžio oro uoste, bet skrydžiai dėl to nevėlavo.

Nepaisydamas protestų premjeras Ferencas Diurčanis (Ferenc Gyurcsany) pareiškė esąs įsitikinęs, kad parlamentas pirmadienį priims įstatymą dėl sveikatos paslaugų.

Koalicija parlamente turi maždaug 40 balsų daugumą, bet neaišku, ar visi Vengrijos socialistų partijai (VSP) atstovaujantys deputatai balsuos už įstatymą. Jame numatoma, kad, be valstybinio draudimo sistemos, veiks 22 fondai, kuriuose mažesnioji akcijų dalis priklausys privačioms firmoms. Tai turi sustiprinti konkurenciją ir padidinti sveikatos apsaugos sistemos efektyvumą.

F. Diurčanis šeštadienį pareiškė, jog įstatymas dėl sveikatos paslaugų yra svarbiausias jo sumanymas po pernai laimėtų parlamento rinkimų, ir įspėjo, jog jei įstatymas nebus priimtas, tai jis turės susimąstyti dėl savo vyriausybės ateities.

Dviejų koalicijos partijų – VSP ir Laisvųjų demokratų sąjungos (LDS) – diskusija dėl įstatymo truko kelis mėnesius. Jo priešininkai, tarp jų – Vengrijos gydytojų rūmai, teigia, jog, privatizavus sveikatos draudimo sistemą, žmonės, kurie jau serga, nebegalės gydytis.

Pernai F. Diurčanis pradėjo realizuoti taupymo reformų paketą. Be kita ko, buvo uždarytos nuostolingos geležinkelio linijos, įvestas mokestis už apsilankymą pas gydytoją ir gydymąsi ligoninėje, mokestis už studijas, buvo atleista šimtai darbuotojų valstybiniame sektoriuje.

Imtis šių priemonių privertė būtinybė apriboti milžinišką – didžiausią Europos Sąjungoje – biudžeto deficitą, kuris pernai sudarė 9,2 procento bendrojo vidaus produkto (BVP), o šįmet buvo sumažintas iki 6,4 procento BVP.

Reformų realizavimas labai sumažino vyriausybės populiarumą. Praėjusią savaitę surengtos apklausos duomenimis, šiuo metu VSP remia 13 procentų Vengrijos gyventojų, o LDS – tik 2 procentai. O štai didžiausios opozicinės partijos „Fidesz” šalininkų skaičius išaugo iki 38 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.