Nuo penktadienio lietuviai keliaus laisvai

Nuo penktadienio, kuomet Lietuva oficialiai pradės narystę Šengeno erdvėje, laisviau keliaus ir lietuviai, ir trečiųjų valstybių piliečiai.
„Pagrindinė nauda yra susijusi su laivu asmenų judėjimu – ne tik Lietuvos piliečių, bet ir legaliai Lietuvoje gyvenančių kitų asmenų. Jeigu užsienietis, ne ES pilietis, turi leidimą gyventi Lietuvoje, jis su šituo leidimu galės važinėti po visą Šengeno erdvę be apribojimų”, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė URM Konsulinio departamento direktorius Vytautas Pinkus.

Pristatydamas Šengeno susitarimo įtaką piliečių kelionėms, V.Pinkus pažymėjo, kad praktiškai visoms valstybėms, kurios nėra sudariusios kokių nors lengvatinių sutarčių su ES, už visas vizas yra nustatomas 60 eurų (apie 207 litų) mokestis, nepriklausomai nuo vizos tipo. Papildomus susitarimus dėl pigesnių vizų – už 35 eurus (apie 120 litų) – ES turi su Rusija, Ukraina, Moldova. Lietuvai įstojus į Šengeno erdvę, nesikeičia galiojanti Kaliningrado tranzito tvarka, tačiau probleminis lieka Baltarusijos klausimas.

„Su Baltarusija pagindinė ypatybė yra tai, kad Baltarusija nėra sudariusi sutarčių su ES ir panašu, kad artimiausiu metu jų nebus. Todėl pagrindinis įrankis, kuris turėtų palengvinti bendravimą tarp mūsų ir mūsų kamynų, – susitarimas dėl Vietinio eismo”, – sakė Konsulinio departamento direktorius.

Jo teigimu, jau kitų metų antroje pusėje su Baltarusija ketinama pasirašyti susitarimą, kuris leistų pasienio zonos gyventojams, turintiems pagrindą vykti į kitą valstybę – lankyti kapų ar susitikti su giminėmis, gauti kelis metus galiojantį pasienio eismo leidimą, kuris leistų atvykti į kaimyninės valstybės pasienio zoną – iki 50 kilometrų. Tokį susitarimą ketinama pasirašyti ir su Rusija – dėl Kaliningrado srityje gyvenačių lietuvių ir prie sienos su Rusija gyvenančių rusų paprastesnio keliavimo.

Nuo gruodžio 21-osios pasieniečiai nebevykdys pasienio tikrinimų prie sausumos sienų su Lenkija ir Latvija kaip iki šiol, per minėtas sienas vykstantiems asmenims nebereikės sustoti pasienio kontrolės punktuose ir pasieniečiams pateikti privalomų kelionės dokumentų, keliaujančiųjų į kitą Šengeno erdvei priklausančią valstybę jūros keliu dokumentai taip pat nebus tikrinami.

Tačiau keliaujantieji į Šengeno erdvės valstybes ir po gruodžio 21 dienos turėtų pasiimti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą – pasą, asmens tapatybės kortelę arba vairuotojo pažymėjimą – prie Šengeno vidaus sienų dokumentų kontrolės nebeliks, tačiau jų gali pareikalauti asmenį užsienio valstybėje sustabdę pareigūnai – policininkai, pasieniečiai, migracijos tarnybų darbuotojai ir pan.

Nuo narystės Šengeno erdvėje pradžios keliaujantieji per valstybės sieną su Lenkija ir Latvija bei kitų šios erdvės vidines tarpvalstybines sienas kertantys asmenys galės vykti bet kurioje vietoje – mišku, lauku, keliu, ežeru ar upeliu.

Išvykti į užsienio valstybes paprasčiau bus ir nepilnamečiams – nuo gruodžio 21 dienos Lietuvos piliečiai, neturintys 18 metų, galės laisvai išvykti per atsivėrusias Lietuvos – Lenkijos ir Lietuvos – Latvijos sienas be tėvų sutikimo, kuris buvo būtinas iki tol.

Lietuvos pareigūnai, turėdami informacijos, kad keliaujantysis gali gabenti uždraustus daiktus (narkotines, radioaktyvias, kitas draudžiamas medžiagas, kontrabandą ir pan.) ar yra ieškomas teisėsaugos, turi teisę jį sustabdyti ir nuodugniai patikrinti net ir tuo atveju, jei jis vyksta vidaus reisu.

Lietuvai tapus Šengeno grupės nare pasienio kontrolė kol kas išliks visuose oro uostuose. Jos numatoma atsisakyti nuo 2008 metų kovo pabaigos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.