Irakas teigia, kad užsienio karių pagalbos jam reikės dar 10 metų

Irakui užsienio karių pagalbos saugumo srityje reikės dar dešimt metų, bet jis nesutiks, kad JAV bazės liktų visam laikui, teigė vyriausybės atstovas spaudai Ali al-Dabbaghas (Alis Dabagas).
„Žinoma, mums reikia tarptautinės pagalbos. Mes turime saugumo problemų. Dešimt metų mūsų armija nesugebės ginti Irako”, – teigė A.al-Dabbaghas interviu valstybinei televizijai „Al Iraqiya”, kuris buvo parodytas vėlai sekmadienį.

„Nemanau, kad egzistuoja invazijos į Iraką ar įsitraukimo į karą grėsmė. (Tačiau) tam, kad būtų ginamas suverenumas, reikalinga armija, kuri gintų Iraką dar dešimt metų”, – teigė jis.

„Kita vertus, ar Irakas pritaria nuolatiniam JAV bazių egzistavimui? Aišku, kad ne. Nėra nė vieno irakiečio, kuris pritartų užsienio armijos buvimui šioje šalyje. Amerika yra Amerika, o Irakas yra Irakas”, – pažymėjo jis.

Šiuo metu Jungtinės Valstijos Irake turi 155 tūkst. karių, kurie veikia pagal Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos mandatą, priimtą po JAV vadovaujamos invazijos 2003 metais.

Irakas yra paprašęs Saugumo Tarybos pratęsti šį mandatą paskutiniams metams iki 2008-ųjų pabaigos. JAV karių sąlygos pasilikti po šios datos turi būti aptartos per artimiausius kelis mėnesius.

Šiais metais Jungtinėms Valstijoms Irake papildomai dislokavus 30 tūkst. karių, smurtas sumažėjo, ir dabar Vašingtonas teigia, kad iki 2008-ųjų vidurio išves apie 20 tūkst. karių.

Koks karių skaičius liks Irake antrąją metų pusę, bus nuspręsta kovo mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.