Šventės jums kelia stresą? Organizavimo ir laiko planavimo ekspertai pataria, kaip sumažinti šventinį stresą

FranklinCovey, pasaulinis efektyvumo mokymų, produktyvumo įrankių ir vertinimo paslaugų lyderis, pateikia trečiąjį kasmetinį šventinio streso tyrimą. Tyrimo metu buvo apklausti 15 031 klientai ir paaiškėjo, kad šventės sukelia stresą 86% respondentų, o 60% po švenčių nejaučia pasitenkinimo ir dėl ko nors apgailestauja.

Kaip ir praėjusiais metais, respondentų buvo prašoma įvertinti šventinius užsiėmimus nuo daugiausiai iki mažiausiai keliančių stresą. Jei pinigai ir dovanos vis dar užima pirmąsias vietas, sąrašo viršuje taip pat atsirado sveikata (rūpinimasis savo gera fizine savijauta), pakeitusi darbo krūvio planavimą.

Daugiausia streso keliantys šventiniai užsiėmimai 2007 m

1. Neišleisti per daug pinigų

2. Nuspręsti, kokią dovaną kam nupirkti

3. Laiku išsiųsti dovanas ir atvirutes

4. Pasirūpinti sveikata

5. Per mažai laiko pirkiniams

6. Per mažai laiko renginiams

7. Rengti šventinį vakarėlį

8. Planuoti darbo krūvį

9. Puoselėti santykius su šeima, draugais ir kolegomis

10. Sudaryti specialų šventinį biudžetą

Daugiausia streso keliantys šventiniai užsiėmimai 2006 m

1. Neišleisti per daug pinigų

2. Sudaryti specialų šventinį biudžetą

3. Nuspręsti, kokią dovaną kam nupirkti

4. Planuoti darbo krūvį

5. Per mažai laiko pirkiniams

6. Per mažai laiko renginiams

7. Laiku išsiųsti dovanas ir atvirutes

8. Pasirūpinti sveikata

9. Puoselėti santykius su šeima, draugais ir kolegomis

10. Rengti šventinį vakarėlį

Nieko nuostabaus, kad pinigai išlieka sąrašo viršuje – beveik du trečdaliai respondentų sako, kad šventiniu laikotarpiu jie išleidžia per daug. Paklausti kodėl, 30% sutinka, kad jie nepaiso numatyto biudžeto, o 21% sako, kad per metus jie nesutaupo pakankamai, kad padengtų šventines išlaidas. Įdomu, kad biudžeto sudarymas yra sąrašo pabaigoje kaip nekeliantis daug streso, o štai biudžeto laikymasis tampa iššūkiu.

Trys iš penkių pagrindinių šventinio streso priežasčių yra susijusios su pirkiniais. Dovanų teikimas kelia stresą 85% respondentų, 66% respondentams streso priežastis yra tinkamų dovanų parinkimas. Be to, šventinis apsipirkinėjimas lemia stresą 85% respondentų, pusė iš jų dėl streso kaltina eismo spūstis ir perpildytas parduotuves.

„Jei norite išvengti šventinio streso, susikurkite šventinį veiksmų planą, kuris apima dalykus, kurie pavers jūsų šventes tikrai šventiniškomis”, – sako Julie Morgenstern, organizavimo ir laiko planavimo ekspertė. „Nuspręskite, kokių tikslų siekiate, ir būtinai įtraukite juos į savo kalendorių, nes užduotys nebus atliktos, jei jos nėra susietos su konkrečiais terminais. Galbūt jūs neatliksite visų užduočių, tačiau, jei įsipareigosite atlikti svarbiausius darbus, jausite daugiau pasitenkinimo, kai šventės pasibaigs.”

Sveikata pakilo į ketvirtą sąrašo vietą, nes 77% respondentų švenčių metu nesilaiko dietų ir nesportuoja. 35% respondentų sutinka, kad jie nesugeba laiku suplanuoti sveiko mitybos rėžimo ar sporto treniruočių, o 25% neturi dietos ar treniruočių plano.

Šventėms pasibaigus 62% respondentų nejaučia pasitenkinimo ir dėl ko nors gailisi, o 26% mano, kad taip atsitinka dėl to, kad jie neįvykdo savo planų, susijusių su šventėmis. Beveik 50% respondentų sako, kad šventiniu laikotarpiu jie per mažai laiko praleidžia su šeima ir draugais, o 15% leidžia, kad darbas įsiterptų tarp šeimos ir draugų.

„Jei nenorite jausti kaltės švenčių metu, geriau prisiimkite mažiau įsipareigojimų, bet būtinai laikykitės jų – tiek vykdydami šventinį biudžetą, tiek praleisdami daugiau laiko su šeima ir draugais, tiek rūpindamiesi savo sveikata. Sau duotų pažadų vykdymas kelia entuziazmą ir leidžia iš tiesų mėgautis šventėmis”, – sako Julie Morgenstern.

Planavimas ir organizuotumas yra lemiantys faktoriai, mažinantys šventinį stresą.

7 FranklinCovey ir Julie Morgenstern patarimai šventiniam stresui sumažinti:

1. Susikurkite šventinį veiksmų planą

Pagalvokite, kurie žmonės ir dalykai yra svarbūs gerai jūsų šventinei nuotaikai (pvz.: laikas, praleidžiamas su šeima ir draugais, perkamos dovanos, svarbūs šventiniai renginiai ir tradicijos). Kai įvardinsite, kas jums yra svarbiausia, nusistatykite tikslus, kaip skirti laiko tam, ką vertinate. Padalinkite didelius tikslus į lengviau įvykdomas užduotis. Užsirašykite tikslus, dažnai juos peržiūrėkite ir įsipareigokite juos įvykdyti.

2. Laikykite visą svarbią informaciją vienoje planavimo priemonėje ir ją nešiokitės

Vienoje planavimo priemonėje kaupkite visą svarbią informaciją, įskaitant susitikimus, užduotis, kontaktus, dovanų sąrašą, šventinį biudžetą, dovanų kvitus ir kt. Visada ją turėkite su savimi, kad galėtumėte lengvai peržiūrėti reikalingą informaciją.

3. Skirkite 20 minučių savaitiniam ir 10 minučių kasdieniam planavimui

Peržiūrėkite savo svarbiausius švenčių tikslus ir įtraukite juos į savo planavimo priemonę. Sujunkite savo šventinius užsiėmimus su savo asmeninais ir profesiniais tikslais, užduotimis ir susitikimais siekdami užtikrinti, jog niekas svarbaus nebus praleista. Nusistatykite konkrečius terminus. Realistiškai planuokite savo laiką. Džiaukitės pasiekimais ir sekite bei peržiūrėkite pažangą siekiant to, kas jums svarbiausia šių švenčių metu.

4. Sudarykite švenčių biudžetą ir jo laikykitės

Įvardinkite, kiek jūs galite išleisti šventėms ir kiek išleisite konkretaus asmens dovanai. Pasiimkite biudžetą, kai einate pirkti dovanų, ir sekite savo išlaidas, kad tiksliai žinotumėte, kiek išleidžiate. Įtraukite į biudžetą išlaidas nenumatytai dovanai, pvz.: dovanai žmogui, kurį pamiršote įrašyti į savo sąrašą.

5. Nekomplikuokite dovanų pirkimo

Paruoškite apsipirkimo planą prieš eidami į parduotuves ir apribokite parduotuvių, kuriose įsigysite dovanas, skaičių. Nuspręskite, kuriose parduotuvėse apsilankysite ir kiek laiko praleisite kiekvienoje iš jų. Apsipirkinėkite ne piko metu, kad išvengtumėte minios kitų pirkėjų. Apsipirkinėjimas internetinėse parduotuvės gali sutaupyti jūsų laiko ir pinigų, nes galite greitai palyginti prekių kainas, supakuotas dovanas jums gali pristatyti į namus. Laikykitės savo apsipirkinėjimo plano, bet išlikite pakankamai lankstūs, kad pasimėgautumėte dovanų pirkimu.

6. Skirkite laiko atsinaujinimui ir geros savijautos palaikymui

Nepamirškite mėgautis šventėmis. Jūs negalite padaryti visko, tad tiesiog darykite tai, kas svarbiausia. Skirkite laiko sportui, sveikai mitybai ir atsinaujinimui. Kai jaučiatės pavargę, darykite tai, kas padeda atsipalaiduoti ir sutelkti dėmesį į tai, kad svarbiausia (pvz.: pasidžiaukite šventiškai pasipuošusiu miestu, nueikite į šventinį koncertą ar filmą).

7. Sutelkite dėmesį į darbo užduočių atlikimą, kad galėtumėte laiko skirti laisvalaikiui

Būdami darbe sutelkite savo dėmesį į darbo užduočių atlikimą, kad po darbo valandų galėtumėte visą savo dėmesį skirti asmeniniam gyvenimui. Suplanuokite darbo projektus taip, kad pirmiausia baigtumėte pačius svarbiausius darbus. Būdami su šeima ir draugais, dėmesį skirkite kokybiškam buvimui kartu ir atsinaujinimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.