Mažėjantis nedarbas kelia rūpesčių darbdaviams

Mažėjantis Lietuvos nedarbo lygis dar labiau kaitina padėtį darbo rinkoje. Personalo paieškos, atrankos ir valdymo kompanijos „Search & Selection” specialistai pastebi, jog spalį nedarbo lygiui sumažėjus iki 4,3 proc., itin sustiprėjo konkurencija ieškant darbuotojų.

„Kritinę ribą turi ne tik nedarbo augimas, tačiau ir mažėjimas. Sparčiai augant užimtumui, ypač sumažėja laisvų darbuotojų pasirinkimas, įmonės nebeturi iš ko rinktis, todėl suaktyvėja žmonių paieška. Viena kompanija pradeda spręsti savo problemas kitos sąskaita”, – sako „Search & Selection” atrankos departamento vadovė Lina Narvilaitė.

Jos teigimu, situacija Lietuvos darbo rinkoje kontroliuojama, kai vidutinis nedarbo lygis siekia apie 4,5-5 proc. „Kalbant apie optimalų nedarbo lygį, reikėtų įskaičiuoti ne tik žmones, neturinčius kvalifikacijos, bet ir piktybinius bedarbius, kurie gyvena iš pašalpų. O tokių Lietuvoje išties nemažai”, – tvirtina L. Narvilaitė.

Bendrovės „Search & Selection” duomenimis, šiuo metu ypač didelė įvairių sričių pardavimų vadybininkų paklausa, darbdaviai sunkiai randa ir techninės srities specialistus. Vienu iš efektyviausių darbuotojų paieškos būdų tampanti tiesioginė paieška šiemet net tris kartus populiaresnė nei pernai. Nuo metų pradžios tokiu būdu surasti darbuotoją pageidavo 23 darbdaviai, kai tuo tarpu pernai per visus metus tiesioginės paieškos paslauga pasinaudojo 7 klientai.

Kritinė situacija darbo rinkoje darbdavius išmokė atsakingiau žiūrėti į personalo planavimą. „Šiandien darbdavys, sužinojęs apie savo darbuotojos planuojamas motinystės atostogas, naujo žmogaus pradeda ieškoti dar tą patį mėnesį. Apie plėtrą galvojantys vadovai darbuotojais taip pat rūpinasi iš anksto, nes žino, kad gero specialisto gali tekti ieškoti ne du ir ne tris mėnesius”, – tikina personalo paieškos, atrankos ir valdymo kompanijos atstovė.

Darbuotojų trūkumo problemas padėtų spręsti laisvesnė studentų praktikos tvarka, didesnis dėmesys vyresnio amžiaus žmonių perkvalifikavimui, atidesnis žmonių išteklių valdymas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.