Konservatoriai gąsdina pirmalaikiais rinkimais, socialdemokratai teigia esą ramūs

Tėvynės sąjungai gąsdinant pirmalaikiais rinkimais ir telkiant šalininkus, socialdemokratai teigia esantys ramūs.
Pasak konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus, ekonominės-finansinės reformos įmanomos tik sulaukus esminių politinių permainų – tai yra naujos politinių partijų mozaikos naujame Seime.

„Todėl ir kalbame apie ankstesnius rinkimus – norint esminių ekonominių finansinių sprendimų, pirmiausia reikia esminių politinių sprendimų. Paaiškės, kas yra iš tikrųjų už esmines permainas, o kam yra gerai ir tokia situacija, kokia yra susiklosčiusi, ir tokia valdžia, kokią Lietuva šiandien turi. Visos frakcijos turės galimybę arba pritarti ankstesniems rinkimams, arba prisiimti atsakomybę už šiandieninės valdžios veiklą ar neveiklą iki pat kitų metų rudens”, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo A.Kubilius.

Tuo metu socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė sako, jog valdančioji mažuma nebijo opozicijos žongliravimo pirmalaikių rinkimų tema.

Anot jos, rinkimai nieko nepakeistų – esą atsižvelgiant į Lietuvos politinę situaciją ir gyventojų apklausas, didelė tikimybė net ir po pirmalaikių rinkimų turėti koalicinę mažumos Vyriausybę.

Pasak socdemų Seime vadovės, iš frakcijų seniūnų pokalbių pas parlamento vadovą Viktorą Muntianą akivaizdu, kad iniciatyva dėl rinkimų nėra nei pagrįsta, nei reali, nes net patys iniciatoriai nėra tikri, ar jų frakcijų nariai balsuos už Seimo paleidimą ir naujų rinkimų rengimą. Dėl šios priežasties socialdemokratai, anot I.Šiaulienė, yra ramūs ir nieko nebijo.

„Mūsų socialdemokratų pozicija yra tokia, kad mes nebijome šių pirmalaikių Seimo rinkimų, jie mūsų negąsdina”, – sakė I.Šiaulienė.

Gruodžio 14 dieną trijų opozicinių frakcijų – Liberalų sąjūdžio, konservatorių ir liberaldemokratų – atstovai įregistravo Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūlo paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Konsoliduoti seimūnus pirmalaikiams rinkimams užsimojo liberalai – esą reikia padėti tašką viešojoje erdvėje vykstančioms spekuliacijos šia tema. Opozicinė Liberalų sąjūdžio frakcija sakosi siekianti atskleisti tikrąjį parlamentarų požiūrį į pirmalaikius parlamento rinkimus siūlydama dėl jų atvirai pasisakyti ir balsuoti.

Idėjos neatmetė ir viena didžiausių opozicinių Tėvynės sąjungos frakcijų. Konservatoriai praėjusią savaitę laišku kreipėsi į prezidentą, kuriame reiškė susirūpinimą dėl esą socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujama mažumos Vyriausybės nesprendžiamų kai kurių svarbių problemų, pirmiausia energetikos ir valstybės finansų srityse, bei siūlė šalies vadovui inicijuoti pirmalaikius rinkimus kitų metų kovo mėnesį.

Prezidentas Valdas Adamkus ne kartą yra užsiminęs, kad pirmalaikių rinkimų raktas guli Seime.

Tuo metu socialliberalai, neišsakydami aiškaus požiūrio dėl priešlaikinių rinkimų, kalba apie galimybę šalies Konstitucijoje įtvirtinti „laisvesnę” nuostatą, leidžiančią prezidentui krizės atveju paleisti Seimą.

Šiuo metu šalies vadovas galėtų paskelbti pirmalaikius rinkimus tik Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia jai tiesioginį nepasitikėjimą.

Pirmalaikiai rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Eiliniai Seimo rinkimai turėtų vykti kitų metų rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Konservatoriai gąsdina pirmalaikiais rinkimais, socialdemokratai teigia esą ramūs"

  1. patriotas

    Tokia kvailyste niekas kitas tik konservai gali sugalvoti.

  2. Simas

    Ne pirmalaikiai,o paankstinti rinkimai leistų geriau suplanuoti seimo ir naujos vyriausybės darbą.Socdemai prieš keletą metų rinkimus nutraukė iki paskutiniosios ribos.Dabar įsitikinę,kad juos gąsdina.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.