Kirgizijos opozicija tvirtina, kad parlamento rinkimų rezultatai bus suklas

Sekmadienį Kirgizijoje vyksta pirmalaikiai parlamento rinkimai, kurie, pasak valdžios atstovų, turėtų sugrąžinti šaliai stabilumą, tačiau opozicija priekaištauja, jog rinkimai yra klastojami.
Rinkimuose į 90 vietų turintį parlamentą (Žogorku Keneš) dalyvauja 12 politinių partijų.

Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas mano, jog parlamento rinkimai, pirmą kartą vykstantys tik pagal partijų sąrašus, nulems būsimosios šalies plėtros kryptį.

Pasak jo, rinkimuose dalyvauja daug partijų su panašiomis programomis, tačiau „ne visos partijos gali imtis atsakomybės už šalies ateitį”.

„Todėl aš balsavau už tą partiją, kuri gali prisiimti tokią atsakomybę”, – sakė K.Bakijevas.

Naujai sukurta prezidento partija „Ak Žol” turėtų gauti daugiausiai balsų, todėl jis pats, atvykęs balsuoti į rinkimų apylinkę sostinėje Biškeke, atrodė pasitikintis savimi.

„Esu tikras, kad naujasis mūsų parlamentas bus geresnis, nei buvęs iki šiol, – sakė K.Bakijevas. – Ta proga sveikinu visus kirgizus… Tai istorinė diena”.

Kirgizijoje, kur yra įkurtos tiek JAV, tiek ir Rusijos karinės oro bazės, nestabili politinė padėtis tęsiasi nuo pat 2005 metų, kai protestuotojai privertė trauktis senosios kartos lyderį Askarą Akajevą ir atvedė į valdžią K.Bakijevą.

Nepriklausomų politikos analitikų asociacija perspėjo, jog bet kokie sekmadienio rinkimų rezultatų klastojimai siekiant užkirsti kelią opozicinėms partijoms patekti į parlamentą gali sukelti naują visuomenės nepasitenkinimo ir nestabilumo bangą.

Opozicinės Socialdemokratų partijos lyderis ir buvęs ministras pirmininkas Almazbekas Atambajevas, kurį K.Bakijevas atleido iš pareigų, tvirtina, jog valdžia rinkimų kampanijos metu prieš jo partiją naudojo nešvarius metodus.

„Deja, labai daug purvo ir intrigų esama šiuo rinkimuose… Mūsų partija, matyt, tapo pernelyg įtakinga ir pradėjo gąsdinti daugelį žmonių”, – sakė A.Atambajevas.

A.Atambajevas teigia, kad jo partija gali pradėti rengti protestus, jeigu rinkimai nebus sąžiningi.

Šios partijos pagrindinis kandidatas teismo sprendimu rinkimų išvakarėse buvo pašalintas iš sąrašų, neva dėl to, jog jis yra kaimyninio Kazachstano pilietis, nors jis ir sakė pateikęs dokumentą, įrodantį, kad taip nėra.

Nevyriausybinės organizacijos ir politinės partijos sekmadienį užregistravo dešimtis rinkimų įstatymo pažeidimų, tarp jų – balsavimai keletą kartų, įvairūs rinkėjų papirkinėjimai.

„Šie rinkimai bus falsifikuoti šimtu procentų”, – dar trečiadienį sakė Ženišbekas Nazaralijevas, pagrindinis opozicinės partijos ASABA kandidatas. Jis net paskelbė boikotuosiąs rinkimus.

16 val. (13 val. Lietuvos laiku) Kirgizijos parlamento rinkimuose jau buvo balsavę beveik 50 proc. rinkėjų, pranešė Centrinė rinkimų komisija. Rinkimai baigsis 20 val. (17 val. Lietuvos laiku).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.