Mokytojų laukia liesos Kalėdos

Streike dalyvavę pedagogai sulauks finansinių sankcijų. Už tris dienas, kiek truko streikas, jie vidutiniškai negaus 150-200 litų.

Pagal Darbo kodeksą, kurį cituoja tiek streikavusiųjų mokyklų vadovai, tiek Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovai, streiko metu darbo sutartis nutraukiama, todėl ir darbo užmokestis negali būti mokamas. Tad prieš elgetišką algą sukilę pedagogai šventes sutiks prie dar skurdesnio stalo.

Aktyviausiai streike dalyvavusių Klaipėdos mokytojų atstovų teigimu, likus savaitei iki šios akcijos į miesto savivaldybę sukviestiems mokyklų direktoriams buvo griežtai nurodyta streikuojantiesiems nemokėti algų. Spėjama, kad būtent dėl to ketinimų streikuoti atsisakė daugelio ugdymo įstaigų kolektyvai ar pavieniai mokytojai.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus viršininko pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės teigimu, į derybas dėl algų miesto valdininkai esą nesikiša. „Derybos gali vykti tarp darbdavio ir streiko komiteto atstovų. Šiuo atveju mokyklų steigėja – miesto savivaldybės administracija – darbdavio funkcijas yra perdavusi ugdymo įstaigų direktoriams. Tačiau akivaizdu, kad nutraukus darbą užmokestis negali būti mokamas,” – pabrėžė ji.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Klaipėdos susivienijimo pirmininkės Laimos Juknienės duomenimis, mokyklų direktoriai nemokėti algų atakuojami skambučiais iš ministerijos.

„Kai kurių ugdymo įstaigų atstovai nusiteikę labai geranoriškai ir algas mokėti sutinka. Tačiau juos stabdo spaudimas iš viršaus”, – tikino L.Juknienė.

Švietimo ir mokslo ministrės atstovės spaudai Ievos Tamutytės tvirtinimu, iš ŠMM mokyklų direktoriams esą niekas neskambina ir į derybas dėl algų nesikiša. Tačiau I.Tamutytė pridūrė, kad, pagal įstatymą, streikavusiesiems už tris dienas algos nepriklauso.

V.Kazakauskienės teigimu, pinigai mokytojų algoms skiriami iš mokinio krepšelio lėšų, todėl jų panaudojimą patikrino valstybės kontrolieriai ir nustatė, kad už streiko dienas buvo mokama alga, – įstaigų vadovai gali susilaukti didelių nemalonumų.

Uostamiesčio Simono Dacho vidurinės mokyklos direktorė Elena Blažienė atmetė kalbas, esą jai darytas spaudimas: „Nei iš ministerijos, nei iš savivaldybės man niekas neskambino. Tačiau ir pati žinau, kad už streiko dienas akcijoje dalyvavusiems mokytojams algos nepriklauso. Mes streiko komitetui siūlėme trumpinti protesto akciją, tačiau jie nesutiko. Kitaip pamokos būtų vykusios jau ketvirtadienį, ir jokių finansinių sankcijų nebūtume taikę”.

ŠMM duomenimis, terminuotame streike gruodžio 11-ąją dalyvavo 45 mokyklų, gruodžio 12 dieną – 62 mokyklų pedagogai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

5 atsiliepimai į "Mokytojų laukia liesos Kalėdos"

  1. visko gali buti, kad

    susilauksite jus viena karta, kad prie parlamento kantrybes neteke mokytojai ateis su sakemis

  2. Mokytojas

    O mums jau visiškai nebesvarbu tie keli su*** litai. Duos jie mums juos ar neduos. Tik pirmyn, tik į priekį, iki pilnos pergalės!!! Mes dar normaliai ir nekovojom. Pamatysit kas bus netrukus. MES NUGALĖSIM ! ! !

  3. būtina

    REIKIA atidaryti sąskaitą banke streikuojantiems mokytojams remti. Po
    10lt. surasim kolegos.

  4. mokytoja

    As iki siol maniau, kad gyvenu laisvoje Lietuvoje ir svarbiausiai demokratiskoje, o pasirodo taikomi tie patys sovietiniai metodai: pirmiausiai apkaltina politika, toliau gasdinimai, o pagaliau nusavinimas musu striukas atlyginimas, kai svietimo ministerijos ir savivaldybiu klierkai jau issidalino kaledines premijas Nepasiduokime !!!!Pirmyn vergai nuzemintieji!!!!!

  5. Zmogus

    Iki šiol internete nebuvo tokios vietos, kur visi Lietuvos mokytojai galėtų pasikeisti informacija, pasitarti, pabendrauti. Daugelis interneto svetainių informaciją pateikia vienašališkai, tendencingai arba iš viso ją slepia. Todėl kviečiame visus mokytojus apsilankyti diskusijų forume adresu:

    streikas.puslapiai.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.