Kalėdų atostogos nukeltos į ateitį

Ilgi savaitgaliai ir toliau džiugins poilsio mėgėjus. Seimas kol kas nekeičia su sekmadieniais sutampančių švenčių kompensavimo tvarkos.

Šiemet kalėdinių atostogų Lietuvos gyventojai dar neturės, tačiau laisvadienių gausa Europą stebinanti mūsų šalis vakar praturtėjo dar viena švente – Tėvo diena. Palaiminti kitos proginės dienos – Konstitucijos – Seimas nespėjo, nes įsivėlė į diskusijas apie statuto pažeidimus ir parlamentinio darbo subtilybes. Tad visi sprendimai dėl švenčių, sutampančių su šeštadieniais ir sekmadieniais, buvo atidėti geresniems laikams. Tauta ir toliau džiaugsis ilgaisiais savaitgaliais, o verslininkai, per tokias dienas prarandantys milijonus, keiksnos tokių iniciatyvų kūrėjus. Teigiama, kad viena papildoma poilsio diena valstybės biudžetui atsieina apie 150 mln. litų.

Siūlė du variantus

Kad su švenčių dienomis sutampančius šeštadienius ir sekmadienius reikia kompensuoti papildoma nedarbo diena, Seimo nariai nusprendė prieš porą metų. Tačiau šį rudenį, spaudžiant Vyriausybei ir verslo atstovams, kilo idėja tokią tvarką taisyti. Lapkritį svarstydami Darbo kodekso pataisą, parlamentarai netikėtai palaimino du visiškai skirtingus siūlymus – ilguosius savaitgalius pakeisti Kalėdų atostogomis arba kompensuojamas dienas pridėti prie kasmetinių atostogų. Pirmojo siūlymo autorius liberalcentristas Algis Čaplikas, jau seniai siekiantis įteisinti Kalėdų atostogas, ragino su šventėmis sutampančias poilsio dienas perkelti į Kūčias (jei tai būna darbo diena) ir artimiausias darbo dienas po Kalėdų. Antrąjį variantą pateikęs konservatorius Jurgis Razma siūlė su šventėmis sutampančias dienas leisti žmonėms pridėti prie atostogų. Kaip suderinti dvi visiškai skirtingas iniciatyvas, Seimo nariai svarstė daugiau nei mėnesį.

Pritrūko laiko

Vakar Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas Algirdas Sysas pasiūlė abiejų projektų apskritai atsisakyti. Tai papiktino kai kuriuos Seimo narius, ypač projektų autorius. J.Razma siūlė gerbti jau priimtus parlamento sprendimus ir surengti alternatyvų balsavimą, kad kolegos pasirinktų, ar laisvas dienas pridėti prie atostogų, ar jas pridurti prie Kalėdų savaitės.

Tačiau Seimas nepritarė, kad būtų balsuojama alternatyviai, ir atmetė abu lapkritį palaimintus projektus. „Pasakykite, kaip dabar iš šios padėties išsisukti. Vienintelis būdas atsisakyti jau priimtų pataisų – teikti Seimui jas atšaukti”, – kreipdamasis į posėdžio pirmininką Seimo vadovą Viktorą Muntianą sakė J.Razma.

Vakar Seimas pritarė SRDK siūlymui Darbo kodeksą papildyti dar viena švente – Tėvo diena. Ji bus minima pirmąjį birželio sekmadienį.

Nuomonės vėl susikirto dėl pataisos įsigaliojimo datos. SRDK siūlo, kad tai būtų nuo 2009-ųjų sausio. Pasak A.Syso, iki Naujųjų beliko kelios savaitės, be to, visi kalendoriai jau išspausdinti.

„Ar tai reiškia, kad kitais metais Tėvo dienos neminėsime? Juk ji būna vasarą, tai kodėl pataisa negalėtų įsigalioti nuo birželio?” – klausė konservatorius Saulius Pečeliūnas.

Taip ir nepriėjus prie vieningos nuomonės, klausimo svarstymo laikas baigėsi. Diskusijos bus pratęstos kitame posėdyje. Greičiausiai tada bus priimta ir dar viena Darbo kodekso pataisa, įteisinanti spalio 25-ąją kaip Konstitucijos dieną. Dėl šio projekto ginčų nekyla.

Vilties nepraranda

Jau kelerius metus dėl Kalėdų atostogų aktyviai kovojantis A.Čaplikas tikisi, kad po kelerių metų, greičiausiai jau kitos kadencijos Seimas, vis tiek pripažins jį buvus teisų. „Manau, kad kitą kartą Seimas vis dėlto ryšis priimti protingas pataisas ir įteisins Kalėdų atostogas”, – sakė jis.

Pasak parlamentaro, Seimo nariai keičia savo nuomonę, nes nėra įsigilinę į problemos esmę. „Stebina ir net piktina, kad kolegos kalba ne apie tai, kas siūloma”, – kalbėjo Seimo narys.

A.Čapliko nuomone, SRDK siūlymas – tik laikinas sprendimas. Darbo kodeksą vis tiek netrukus teks taisyti.

Šiuo metu svarstymo eilės laukia Vyriausybės pateiktas projektas, kuriame siūloma nekompensuoti tradiciškai sekmadienį švenčiamų švenčių – pirmosios Velykų, Motinos ir ką tik įtvirtintos Tėvo dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kalėdų atostogos nukeltos į ateitį"

  1. >[

    Tai gal darbo valandas pailginkite daugiau i biudžetą gausite 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.