Naujiesiems ruošiamasi tarsi karui

Klaipėdoje su nerimu laukiama Naujųjų metų nakties, kai dangų nutvieks tūkstančių fejerverkų ir signalinių raketų ugnis.

Didžiausią grėsmę uostamiesčio gyventojams ir jų turtui kelia iš uoste prisišvartavusių laivų leidžiamos signalinės raketos. Šios pirotechninės priemonės priskiriamos IV pavojingumo kategorijai.

Pasak Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojo Gintauto Stankevičiaus, užkirsti kelio signalinių raketų naudojimui neįmanoma, nes laivas – beveik svetimos valstybės teritorija.

Pasak ugniagesių atstovo, iššautos signalinės raketos turi specialius parašiutus ir leidžiasi lėtai. „To reikia, kad pavojaus signalą kas nors pamatytų. Tačiau Klaipėdoje vyrauja vakarų vėjai, kurie nuo laivų iššautas raketas neša į miestą”, – apie grėsmę perspėjo R.Stankevičius.

Klaipėdos policijos ir gelbėjimo tarnybų atstovai tvirtina, kad kitos legaliai parduodamos bei laikantis taisyklių naudojamos pirotechnikos priemonės grėsmės asmens gyvybei ir sveikatai nekelia. Prieš kelerius metus sugriežtinus prekybos petardomis sąlygas, nuo pirotechnikos priemonių pernai nukentėjo 5 asmenys, o 2005 metais – tik vienas.

Tačiau tai, kad pernai sutinkant Naujuosius metus skaudžių incidentų išvengta, neleidžia nusiraminti. Vis dar pasitaiko atvejų, kai žmonės nukenčia nuo savadarbių sprogmenų. Pareigūnai ragino miestiečius vengti pasenusių signalinių raketų, nepirkti sproginių nepilnamečiams, o pastebėjus kitus tai darant, nedelsiant pranešti atitinkamoms tarnyboms.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Zitos Žižytės, taisyklių, reglamentuojančių pirotechnikos priemonių prekybą bei naudojimą, sukurta daug ir griežtų, todėl kokių nors papildomų priemonių imtis neketinama. Pasak Z.Žižytės, pernai buvo išduota 20 leidimų prekiauti petardomis, šiemet kol kas gauta 11 prašymų.

Leidimas pardavinėti pirotechnikos priemones Klaipėdoje galioja nuo gruodžio 20-osios iki sausio 15 dienos. Jo kaina – 200 litų. Keturios ginklų parduotuvės visų rūšių pirotechnikos priemonėmis gali prekiauti kiaurus metus.

Leidimai prekiauti pirotechnikos priemonėmis bus išduodami tik stacionariuose statiniuose įsikūrusiems verslininkams. Pasak Z.Žižytės, apie prekybą vadinamosiomis petardomis turguose, kioskuose ar iš automobilių negali būti nė kalbos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.