„Forbes” paskelbė sporto milijardierių sąrašą

Sporto komanda gali būti didelius rūpesčius nešantis verslas. Brangūs žaidėjai nuolat kelia problemų už aikštelės ribų. Jautrius ego turinčius trenerius reikia nuolat raminti. O sirgaliai ima bėgti, kai jų komanda pralaimi varžybas ar pabrangsta bilietai į rungtynes, rašo JAV žurnalas „Forbes”, sudaręs sąrašą milijardierių, kurie dalį savo turto yra investavę į sporto sektorių.

Tačiau kai kuriems milijardieriams žaidėjų išdaigas, ilgus komandos kopimo į viršūnę metus ir neigiamus atsiliepimus spaudoje atperka pergalės ir tikimybė, kad jiems priklausančios komandos vertė gerokai išaugs.

Imkime, pavyzdžiui, Robertą Kraftą (Robert Kraft), kuriam priklauso amerikietiškojo futbolo komanda „New England Patriots”. Nuostolingą komandą R. Kraftas 1994-aisiais nupirko už rekordinius 172 mln. JAV dolerių. Nuo 1959 metų „New England Patriots” pralaimėjo mažiau nei pusę visų žaistų rungtynių. Tačiau R. Kraftas šią komandą pavertė viena vertingiausių pasaulyje sporto frančizių, kurios vertė dabar sudaro 1,2 mlrd. JAV dolerių.

Kitos amerikietiškojo futbolo komandos – „Dallas Cowboys” – savininkas Džeris Džounsas (Jerry Jones) turtus aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje susikrovė iš gamtinių dujų. 1989 metais už 158 mln. JAV dolerių jis nupirko tuomet nieko nevertą komandą. Šiandien „Dallas Cowboys” yra verta 1,5 mlrd. JAV dolerių. Komanda dešimtajame dešimtmetyje tris kartus laimėjo „Super Bowl” taurę.

Dėl sporto pakvaišusių milijardierių apstu ir Europoje. Jie futbolo komandas perka tik tam, kad tiesiog turėtų futbolo komandą, o savo turtus kraunasi visai kitose srityse.

Pavyzdžiui, islandas Bjorgolfuras Gudmundsonas (Bjorgolfur Gudmundsson) 1,2 mlrd. JAV dolerių turtą susikrovė iš laivybos, bankininkystės, nekilnojamojo turto ir alaus gamybos. Tačiau praėjusį lapkritį turtuolis nusipirko futbolo komandą „West Ham United”.

Buvęs Italijos premjeras ir turtingiausias šalies žmogus Silvijus Berluskonis (Silvio Berlusconi) 11,8 mlrd. JAV dolerių vertės turtą susikrovė iš žiniasklaidos verslo. 1986 metais jis tapo legendinio „A.C. Milan” prezidentu.

Tačiau „Forbes” sporto milijardierių sąraše karaliauja Rusijos naftos guru Romanas Abramovičius, kuris 2003-aisiais už menkutę savo 18,7 mlrd. JAV dolerių vertės turto dalį nusipirko prasiskolinusį „Chelsea”. Komandos sirgalių pagarbą jis nusipelnė į „Chelsea” iš karto investavęs daugiau nei 170 mln. JAV dolerių.

2004-2005 metų sezonas laikomas geriausiu „Chelsea” sezonu komandos gyvavimo laikotarpiu. Nuo 2003-iųjų „Chelsea” vertė išaugo 58 proc., nors komanda šių metų pavasarį nelaimėjo Anglijos futbolo čempionato.

Beje, pergalė ne visuomet yra svarbiausia. Tai drąsiai gali pasakyti NBA komandos „New York Knicks” savininkas Čarlzas Doulanas (Charles Dolan). Pernai žaidėjams Č. Doulanas sumokėjo rekordinę sumą – 118 mln. JAV dolerių, nors jų rezultatas buvo antras prasčiausias lygoje. Ne problema: „New York Knicks” vertė – 592 mln. JAV dolerių. Ji yra brangiausias NBA komanda.

Pateikiame sporto milijardierių pirmąjį penketuką (pagal turto vertę):

1. R. Abramovičius. Futbolo klubas „Chelsea”.

2. S. Berluskonis. Futbolo klubas „A.C. Milan”.

3. Mikis Arisonas (Micky Arison). Krepšinio klubas „Miami Heat”.

4. Viljamas Deividsonas (William Davidson). WNBA krepšinio komanda „Detroit Shock” ir ledo ritulio komanda „Tampa Bay Lightning”.

5. Č. Doulanas. Krepšinio komanda „New York Knicks” ir ledo ritulio komanda „New York Rangers”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.