Į vergijos gniaužtus – vis jaunesnės merginos

Dingusių žmonių šeimų paramos centras (DŽŠPC) lapkričio mėnesį atliko tyrimą, kurio metu buvo siekiama nustatyti priežastis, dėl kurių merginos pakliuvo į prekeivių žmonėmis rankas. Atsižvelgiant į gautus rezultatus bus siekiama efektyviau informuoti lengviausiai pažeidžiamas visuomenės grupes.

„Nemaža dalis merginų į prekeivių rankas pakliuvo neturėdamos nė penkiolikos, šiandien jos – suaugę moterys, o jų gyvenimai suluošinti”, – liūdnai konstatavo, Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė Ona Gustienė. Daugelis jų net ir labai norėdamos dabar sunkiai integruojasi į socialinį gyvenimą.

Kaip parodė DŽŠPC vykdytas tyrimas beveik 80 procentų merginų į vergiją pakliuvo nesulaukusios aštuoniolikos metų. Pagrindinis postūmis – glaudaus ryšio su artimaisiais neturėjimas, nepriteklius ir noras greit užsidirbti daug pinigų. Kaip teigia pačios merginos, į prekeivių žmonėmis rankas jas atidavė gerus darbus ar atostogas žadėję asmenys iki tol laikyti gerais draugais, draugėmis, ar šiaip pažįstami.

„Žadami dideli pinigai, noras pradėti savarankišką gyvenimą – suvilioja jaunas merginas” – dėstė Ona Gustienė, savo gyvenimą paskyrusi pagelbėti nukentėjusioms moterims, „todėl begalo svarbu apjungti visas įmanomas pastangas visuomenėje, siekiant išvengti naujų dramų”.

Kaip tvirtino merginos, ištrukti iš prekeivių rankų labai sudėtinga arba beveik neįmanoma be kitų pagalbos. Netgi ištrūkusios negali jaustis saugiomis, daugelį iš jų nusikaltėliai bandė ieškoti, grasino susidoroti.

Kaip pastebi Ona Gustienė, dabar dauguma merginų kabinasi į gyvenimą: mokosi, dirba, kai kurios sukūrė šeimas, augina vaikus. Tačiau didžioji dalis merginų dalyvavusių apklausoje, tvirtina tapusios labai nervingos, jautrios, kai kurios gyvena nuolatinėje baimėje, kad jas bandys surasti, keršyti. Jos sužalotos fiziškai ir palaužtos dvasiškai. Daugumai jų labai sunku vėl pasitikėti žmonėmis.

Į klausimą, „Kokia šiuo metu yra didžiausia Jūsų svajonė?” merginos pateikė pačius įvairiausius atsakymus. Vienos merginos nori laimingai gyventi su šeima, ištekėti, įsigyti savo būstą, viską užmiršti. Kitų didžiausia svajonė, kad skriaudikai būtų nubausti. Viena mergina norėtų pakeisti išvaizdą, gyvenimą ir pamiršti praeitį, kita mergina atsakė, kad neturi svajonės, o dar kita tiesiog nori būti laiminga.

Pasak, 2007 m. spalio 25 dieną ESBO Vilniuje organizuotoje konferencijoje pateiktų duomenų, prekybos žmonėmis aukomis per metus iš trijų Baltijos valstybių tapo 3 tūkstančiai asmenų, iš jų 1200 iš Lietuvos.

Įvairių šaltinių duomenimis suskaičiuota apie 200-300 moterų iš Lietuvos Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Ispanijoje ir kitur pakliuvusių i prekybos žmonėmis tinklus.

DŽŠPC duomenimis 2003-2007 metais pagalba buvo suteikta 93 prekybos žmonėmis aukoms: 48 iš jų buvo nukentėjusios Lietuvoje ir 45 kitose šalyse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.