Bosnijos ir Hercogovinos serbų prezidento rinkimuose pirmauja premjero partijos kandidatas

Bosnijos ir Hercogovinos serbai, kurie sekmadienį rinko Serbijos respublikos prezidentą, pirmenybę atidavė ministro pirmininko Milorado Dodiko partijos kandidatui.
Teisės profesorius Raikas Kuzmanovičius, kurio kandidatūrą iškėlė Nepriklausomų socialdemokratų aljansas (SNSD), surinko daugiau kaip 45 proc. iš 60 proc. iki šiol suskaičiuotų balsų. Antras liko Ognenas Tadičius iš nacionalistinės Serbų demokratinės partijos (SDS), gavęs 35 proc. balsų.

„Ši pergalė yra įrodymas, kad vykdome gerą politiką. Serbijos respublika dabar vėl turės galimybę pilnai funkcionuoti”, – SNSD štabe žurnalistams sakė M.Dodikas.

Rinkimuose, kurie vyko rugsėjo mėnesį nuo širdies smūgio mirus prezidentui Milanui Jeličiui, dalyvavo iš viso dešimt kandidatų.

Analitikai teigė, kad šis balsavimas veikiau reiškė paramą M.Dodikui, o ne R.Kuzmanovičiui, kuriam yra 76 metai ir kuris politikoje yra naujokas.

„Aš būsiu visų Serbijos respublikos piliečių prezidentas”, – teigė R.Kuzmanovičius, pažadėjęs „ginti Serbijos respubliką”.

Iš 1,1 mln. rinkėjų balsuoti atėjo maždaug 36 proc., teigė rinkimų komisija.

Serbijos respublika yra vienas iš dviejų Bosnijos ir Hercogovinos autonomiškų regionų, sukurtų pagal 1995 metų Deitono taikos susitarimus, nutraukusius 1992-1995 metų pilietinį karą. Antrasis regionas yra Bosnijos bei Hercogovinos federacija.

Bosnijos ir Hercogovinos serbai įnirtingai priešinasi centrinių šalies institucijų stiprinimui, būgštaudami, kad tai gali susilpninti autonomiją, kurią jie išsikovojo po pilietinio karo.

Serbijos respublikos prezidentas neturi galių priimti sprendimus, tačiau be jo pritarimo negali būti priimtas nė vienas įstatymas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.