Solana neprognozuoja masinių riaušių Kosove po gruodžio 10-osios

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos koordinatorius Javieras Solana (Chavjeras Solana) nemano, kad gruodžio 10 dieną pasibaigus derybų dėl krašto statuso terminui Kosovo albanai ir Serbijos valdžia vėl griebsis smurto.
Vietos albanai anksčiau yra pareiškę, jog po šios datos ketina vienašališkai paskelbti krašto nepriklausomybę.

Tuo pat metu J.Solana interviu Vokietijos laikraščiui pareiškė, jog ir serbai, ir Kosovo albanai siekia suartėti su ES, ir tai juos jungia.

„Nemanau, kad po gruodžio 10 -osios kils riaušės, – sakė J.Solana dienraščiui „Welt am Sonntag”. – Tikiuosi, kad ir serbai, ir Kosovo albanai elgsis išmintingai ir nerizikuos stabilumu Balkanuose”.

„Esu tikras, kad Belgradas ir Priština tesės pažadus ir nesigriebs smurto bei nepadarys nieko, kas keltų grėsmę saugumui Kosove ar dar kur nors”, – sakė jis.

„Aišku, kad Serbijos ir Kosovo ateitis susijusi su Europos Sąjunga. Su tuo sutinka abi šalys”, – pridūrė J.Solana.

Penktadienį paskelbtame pranešime Jungtinėse Tautose išplatintoje tarptautinių tarpininkų ataskaitoje pažymima, jog keturis mėnesius vykusiose Belgrado ir Albanijos separatistų derybose dėl Kosovo statuso susitarimas nebuvo pasiektas.

Rusija, taip pat Serbija mano, jog būtina tęsti derybas ieškant abiem pusėms priimtino sprendimo, o JAV ir daugelis ES šalių teigia, kad derybose priimti sprendimo dėl Kosovo statuso nepavyks.

Specialusis Jungtinių Tautų pasiuntinys Martti Ahtisaari (Martis Ahtisaris) 2007 metų pradžioje pristatė planą, kuriuo raginama Kosove įvesti nepriklausomybę, kurią prižiūrėtų tarptautinė bendruomenė.

Tačiau Serbija įspėjo, jog šalis gins Kosovą „visomis įmanomomis priemonėmis”, jei Albanijos lyderiai vienašališkai paskelbs nepriklausomybę.

Oficialiai vis dar Serbijos provincija esantį Kosovą nuo 1999 metų valdo Jungtinės Tautos. NATO pajėgos po brutalaus serbų karinio išpuolio prieš etninius albanus išvarė iš Kosovo buvusio prezidento Slobodano Miloševičiaus pajėgas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.