Europos ir Afrikos lyderių susitikimas surengtas po 7 metų pertraukos

Europos Sąjungos ir Afrikos valstybių lyderiai, šeštadienį susitikę po septynerių metų pertraukos, sieks naujos strateginės partnerystės, tačiau susitikimą apjuodino Zimbabvės vadovo Roberto Mugabe (Roberto Mugabės) dalyvavimas.
Spaudžiami augančių Kinijos investicijų ir įtakos Afrikoje, Europos Sąjungos lyderiai su skurdžiausiu pasaulyje žemynu siekia susitarti dėl ambicingo plano, kuriuo bus siekiama atgaivinti prekybą bei pagerinti bendradarbiavimą tokiose srityse kaip imigracija bei taikos palaikymas.

Portugalijos premjeras Jose Socratesas (Žozė Sokratešas) teigė, jog istorija „metė mums iššūkį rašant visiškai naują Europos ir Afrikos santykių puslapį”.

Dar prieš prasidedant susitikimui, atmosferą Lisabonoje aptemdė nesutarimai dėl naujų prekybos sutarčių sudarymo ir R.Mugabe dalyvavimo. Pastarąjį Vakarai kaltina diktatorišku valdymu ir šalies ekonomikos smukdymu.

Dėl R.Mugabės susitikimą boikotavo Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) – šiame aukšto lygio asmenų susitikime buvusios Afrikos kolonizatorės atstovų nebuvo.

Susitikime taip pat nedalyvavo ir Čekijos respublikos ministras pirmininkas Mirekas Topolanekas.

R.Mugabės, kurį dauguma afrikiečių laiko nepriklausomybės didvyriu, pozicija pabrėžia, kad santykiai tarp Afrikos ir buvusių kolonizatorių yra gana įtempti. Kai kurios šalys savo kolonijų atsisakė tik prieš kelis dešimtmečius.

„Šio susitikimo esmė turi glūdėti pagarba paremtoje naujoje partnerystėje”, – teigė Ganos prezidentas ir dabartinis Afrikos Sąjungos pirmininkas Johnas Kufuoras (Džonas Kufuras).

Pasak jo, tokie susitikimai padėtų persilaužti ir pamiršti skausmingus praeities santykius, kolonijinę santvarką ir rasinę diskriminaciją.

„Europai reikia Afrikos, taip pat kaip ir Afrikai reikia Europos”, – teigė jis.

Raginimai atnaujinti santykius sutapo su sparčiai augančiais daugumos šalių ekonomikos rodikliais, kurie yra aukštesni, nei pastaraisiais dešimtmečiais.

Afrikos ir Europos lyderiai nesutaria dėl Europos Sąjungos raginimo, jog Afrikos valstybės pasirašytų naują Ekonominės partnerystės sutartį. Tai jos turėtų padaryti iki gruodžio 31 dienos, kai baigsis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) lig šiol Afrikos valstybėms taikytas lengvatinis režimas ES rinkose.

Pagal naują susitarimą, tikimasi, kad Afrika atvers savo rinkas Europos prekėms, mainais už Europos rinkų atvėrimą afrikiečiams.

Tačiau kai kurios šalys, kaip Senegalas, Nigerija, Pietų Afrika, nepritaria tokiam variantui, nes jis susidurtų su pernelyg didele konkurencija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.