Kalinys padėjo Bin Ladenui išvengti suėmimo, teigia FTB

Osamos bin Ladeno buvęs vairuotojas ir asmens sargybinis teigė jutęs „nesuvaldomą entuziazmą” dirbdamas „al Qaeda” lyderiui, o po rugsėjo 11-osios atakų padėjo jam išvengti JAV keršto, ketvirtadienį pranešė vienas JAV federalinis tyrėjas.
Gvantaname laikomas Salimas Ahmedas Hamdanas, kuriam gresia kaltinimai karo nusikaltimais, agentams pasakojo vežęs O.bin Ladeną ir jo sūnų Othmaną (Osmaną), kai jie prieš minėtas teroristines atakas evakavosi iš savo komplekso netoli Afganistano Kandaharo miesto, teigė tyrėjai per ikiteisminį posėdį, kuris su dažnomis pertraukomis truko maždaug 14 valandų.

Per pačią rugsėjo 11-ąją S.A.Hamdanas su O.bin Ladenu nebuvo, bet vėliau jis grįžo pas „al Qaeda” lyderį ir savaitėmis vežiodavo jį iš vieno miesto į kitą ir iš namo į namą, kad O.bin Ladenas išvengtų sulaikymo, sakė jį apklausęs Gynybos departamento specialusis agentas Robertas McFaddenas (Robertas Makfadenas).

S.A.Hamdanas girdėjo O.bin Ladeną sakant, kad jis tikėjosi iki 1 500 aukų ir labai apsidžiaugė, kai sužinojo, kad žuvo kur kas daugiau žmonių, sakė Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentas George`as Crouchas Jr. (Džordžas Kručas jaunesnysis), atskirai apklausęs S.A.Hamdaną Gvantanamo įlankos sulaikymo centre.

Pasak R.McFaddeno, S.A.Hamdanas jam teigęs, kad jis O.bin Ladenui buvo davęs ištikimybės priesaiką. Paklaustas, ar S.A.Hamdanas buvo apibūdinęs, kaip jaučiasi, dirbdamas O.bin Ladenui, Gynybos departamento agentas atsakė: „Jis teigė jaučiąs nesuvaldomą entuziazmą”.

Agentai davė parodymus, kai vienas teisėjas pradėjo klausyti pirmųjų liudytojų JAV kariuomenės karo nusikaltimų teismo procese nuo pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Gvantanamo karo nusikaltimų tribunolas pirmą kartą buvo susirinkęs 2004 metų rugpjūtį, bet liudytojai iki šiol dar nebuvo pakviesti.

Šie parodymai buvo duodami per ikiteisminį posėdį, kuriuo siekiama nustatyti, ar S.A.Hamdanas yra neteisėtas priešo kovotojas, kurį būtų galima teisti JAV kariuomenės tribunole, skirtame per karą su terorizmu po 2001 metų rugsėjo 11-osios suimtiems kaliniams.

Armijos majoras Henry Smithas (Henris Smitas) anksčiau ketvirtadienį teismui sakė, kad S.A.Hamdanas vilkėjo civiliais drabužiais, kai 2001 metų lapkričio 24 dieną buvo sulaikytas viename patikrinimo poste prie Kandaharo.

S.A.Hamdanas automobiliu, kuriame buvo dvi priešlėktuvinės raketos be paleidimo mechanizmo, į patikrinimo postą atvyko po kelių minučių, kai jame buvo sustabdytas baltas mikroautobusas su trimis arabais, teigė H.Smithas. Pasak jo, du iš šių vyrų priešinosi ir mėgino detonuoti granatą, todėl buvo nukauti.

Trečiasis vyras Saidas Boujaadia (Saidas Budžaadija) taip pat atsidūrė Gvantaname ir davė parodymus mainais į neliečiamybę. Tačiau jo parodymai nesutapo su H.Smitho liudijimais dėl arešto laiko ir dėl to, ar S.A.Hamdanas buvo sulaikytas prieš, ar po jo.

Rugsėjo mėnesį apeliacinis teismas nusprendė, kad karinės komisijos teisėjai gali klausyti parodymų ir spręsti, ar kaliniai yra neteisėti priešo kovotojai. Tai leido trečią kartą imtis mėginimų teisti S.A.Hamdaną dėl kaltinimų sąmokslu ir materialinės pagalbos teikimu terorizmui.

Karinė komisija gali teisti tik neteisėtus priešo kovotojus, kurie nėra JAV piliečiai, teigiama įstatyme.

Teisėtus kovotojus, pavyzdžiui, uniformuotus su Jungtinėmis Valstijomis kariaujančių šalių kareivius, teisia karo teismas ar kitos institucijos, teigė pareigūnai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.