Pigs sviestas ir grietinė

Pasaulinėje rinkoje menkstančios kai kurių pieno produktų kainos atneš pokyčių ir į Lietuvos parduotuvių lentynas. Žadama, jog sausį penktadaliu pigs riebus sviestas ir grietinė, o kitos produkcijos kainos stabtels, rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Pasak didžiausio Lietuvos pieno perdirbėjo „Rokiškio sūris” valdybos pirmininko Daliaus Trumpos, šiuo metu užsienyje mažėja sviesto, grietinėlės kainos, tad ir Lietuvoje sviestas ir natūrali grietinė atpigs nuo 18 iki 23 proc., o tepūs grietinės ir riebalų mišiniai kainuos nuo 6 iki 18 proc. pigiau.

„Tai reiškia, kad pakelis sviesto lentynoje turi atpigti 70-90 centų”, – tikina jis.

D. Trumpos teigimu, kainų mažėjimas numatomas tik sausio pradžioje dėl to, kad jas dar reikia suderinti su prekybininkais.

Bendrovės „Pieno žvaigždės” vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas nurodo, kad eksporto rinkose kainos labai priklauso nuo paklausos ir pasiūlos, o paklausa šiemet viršijo pasiūlą, tai ir lėmė spartų kainų didėjimą. Pasak jo, šiuo metu pasaulyje labai paklausūs baltymai, o jų formų yra daug, viena iš jų – pieno baltymai.

„Kai kainos sparčiai auga, atsiranda pakaitalų. Manome, kad gaminius, kurie buvo eksportuojami ir kurių kaina kilo, iš dalies keičia kiti, nes pasiekus tam tikrą kainų lygį atsiranda pakaitalų”, – sako L. Sasnauskas.

Pasak jo, pasaulinėse rinkose lieso ir riebaus pieno, išrūgų miltų kainos ne tik nustojo augti, bet net ir pradėjo mažėti.

„Ta kainų korekcija žemyn nesusijusi su tuo, kad sumažėjo paklausa – padidėjo pasiūla”, – sako jis.

Tačiau, pavyzdžiui, sūrio kainos, pasak sūrinės „Vilkyškių pieninė” vadovo Gintaro Bertašiaus, dar tebesilaiko, nors ir nebekyla.

„Praėjusį mėnesį kainos dar kilo, o dabar sustojo ir yra tam tikrame laukimo etape”, – sakė G. Bertašius.

Švieži pieno produktai, jo vertinimu, gali pigti tada, kai mažės žaliavos kaina – artėjant pavasariui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.