Bus siekiama tobulinti kompensuojamų vaistų skyrimo tvarką

Siekdamas optimizuoti ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, užtikrinti jos prieinamumą, mažinti eiles ambulatorinėse sveikatos priežiūros įstaigose ir taupyti gydytojų ir pacientų laiką, Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Audrius Butkevičius kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininką A. Matulą ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrą R. Turčinską, prašydamas inicijuoti kompensuojamų vaistų išrašymo tvarkos patobulinimą.

Pateiktame prašyme siūloma šeimos gydytojams, vaikų ir vidaus ligų gydytojams suteikti teisę išrašyti gydytojų specialistų pacientams rekomenduotus kompensuojamus vaistus ilgesniam vartojimui nei tai nurodyta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002-03-08 įsakymu Nr. 112 patvirtintose Vaistų receptų rašymo ir vaistų išdavimo (pardavimo) taisyklėse ir jų pakeitimuose. Sveikatos ir aplinkos apsaugos komitetas siūlo svarstyti galimybę, kad lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams kompensuojami vaistai, prieš tai įsitikinus, kad jie veiksmingi ir vartojami nuolat, galėtų būti išrašomi vieneriems metams ar ilgiau. Taip pat kai kuriuos vaistus galėtų išrašyti šeimos gydytojas be pirminės gydytojo specialisto konsultacijos. Tokiu atveju būtų taupomas gydytojų ir pacientų laikas, sumažėtų konsultacijų laukimo pas gydytojus specialistus eilės ne tik tiems pacientams, kuriems būtina patekti pas gydytoją specialistą dėl vaistų skyrimo, bet ir laukiantiems pirminės ar būtinos konsultacijos.

Problema dėl kompensuojamų vaistų skyrimo stacionaruose besigydantiems lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams egzistuoja nuo 2002 metų. Pagal Sveikatos draudimo įstatymo nuostatas kompensuojamuosius vaistus galima skirti tik ambulatoriniam gydymui, t. y., tai gali daryti ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydytojas, stacionaro gydytojas kompensuojamus vaistus ambulatoriniam paciento gydymui gali išrašyti tik paskutinę jo gulėjimo stacionare dieną. Tokia tvarka išprovokuoja konfliktus.

Ligoniai, kurių gydymas stacionare užtrunka 2-3 mėnesius, lieka be ambulatorinių gydymo įstaigų jiems parinktų vaistų, skirtų gretutinėms ligoms gydyti.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Audrius Butkevičius kreipimesi į Lietuvos Respublikos Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininką A. Matulą ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrą R. Turčinską prašo apsvarstyti galimybę suteikti teisę stacionaro gydytojams skirti kompensuojamus vaistus, kuriuos pacientai vartoja nuolat, ne tik ambulatoriniam gydymui, bet ir stacionare besigydantiems pacientams gretutinėms ligoms gydyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.