Ukrainos politikai nesutaria dėl rusiškų dujų kainų 2008 metams

Rusiškų dujų importo kainos padidinimas beveik 40 procentų 2008 metams pagilino prieštaravimus tarp Ukrainos politikų, diskutuojančių dėl Maskvos pateiktų sąlygų priimtinumo, nors oficialiai sandoriui pritarta.

Pastaruosius kelerius metus Rusija reikalauja, kad artimiausios kaimynės už energijos išteklius, nuo sovietinių laikų tiekiamus vidaus kainomis, mokėtų daugiau. Pastaruosius dvejus metus sudėtingos derybos sukėlė ne vieną tarptautinį skandalą, nes iškildavo grėsmė naftos ir dujų tranzitui Europai per Ukrainos ir Baltarusijos teritoriją.

Kijevas, praėjusiais metais sutikęs, kad kaina būtų padidinta 36,8 proc., dėl pateiktų sąlygų 2008 metams ginčijosi keletą mėnesių.

Trečiadienį „Gazprom” pranešė, kad sutartis pagaliau pasirašyta. Pagal suderintas sąlygas, Kijevui teks mokėti 179,5 JAV dolerio už tūkstantį kubinių metrų, iki šiol jis mokėjo 130 JAV dolerių.

Julija Timošenko, realiausia kandidatė į šalies ministrus pirmininkus, sutarties sąlygas pavadino valdžios „besmegenės politikos” padariniu, o išrinktas naujasis parlamento pirmininkas Arsenijus Jaceniukas antradienį pasiūlė, atsižvelgiant į šias sąlygas, peržiūrėti 2008 m. biudžetą.

Tuo tarpu kuro ir energetikos ministras Jurijus Boiko trečiadienį pareiškė, kad kaina yra priimtina, lyginant su tuo, kokia kaina Rusija parduoda savo dujas Ukrainos kaimynėms. Europos kainos, nustatytos bendrovės „Gapzrom”, siekia 260 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

„Ši kaina, atsižvelgiant į aršią konkurenciją pasaulio energijos resursų rinkoje, turėtų mus tenkinti, ypač lyginant su dujų kainomis, kurias moka mūsų kaimynai”, – sakė J. Boiko žurnalistams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.