Apdovanoti emigrantus laiškais kvietę grįžti į Lietuvą moksleiviai

Vilniaus Užupio gimnazijai skirta 20 tūkst. litų premija – mokykla apdovanota už iniciatyvą laiškais namo pakviesti emigravusius tautiečius.
Gimnazistų laiškus įvertino projekto „Kryptis – namo” rengėjai, atrinkę šią iniciatyvą iš keliolikos kandidatų: žurnalistų, ambasadorių, politikų darbų, prisidėjusių prie išvykusių gyventojų sugrąžinimo ir piliečių išlaikymo Lietuvoje.

Vienas iš nugalėtojus rinkusios komisijos narių žurnalistas Virginijus Savukynas spaudos konferencijoje trečiadienį sakė, kad moksleivių laiškai apdovanoti dėl kelių priežasčių.

„Lėmė jausmas, tai, kas sunkiai apčiuopiama. Mes žinome, kad išvažiuodami emigrantai palieka ne tik namus, bet labai dažnai ir savo vaikus. Tai yra vienas iš stipriausių ryšių, kuris jungia su Lietuva ten svetur gyvenančius. Dar vienas dalykas – simboliškas: kai mes stojome į ES, sociologai aiškino, kad žmonės į ES nori, nes nori geresnio gyvenimo savo vaikams. Dabar mes įstojome į ES, daugelis pasinaudojo savo teisėmis, išvažiavo užsidirbti ir štai būtent vakai kviečia atgal”, – komisijos pasirinkimą aiškino V.Savukynas.

Apie 200 laiškų mokiniai parašė dar pavasarį – mokykla taip paminėjo kovo 11-ąją. Užupio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Motiejūnienė spaudos konferencijoje sakė, kad laiškus vaikai daugiausia rašė emocionalius.

„Jie rašė: šiandien skinate obuolius arba apelsinus kažkur svetur. Ar jums rytais nekvepia lietuviškos žemuogės? Buvo ir tokių, kurie džiaugėsi, kad emigrantai gali save realizuoti užsienyje, bet rašė, kad būtų dar smagiau, jei mes galėtume gyventi Lietuvoje ir kurti čia dar geresnę visuomenę, turtingesnę valstybę”, – pasakojo V.Motiejūnienė.

Per metus trukusį projektą „Kryptis – namo” iš viso įteiktos dvi premijos: be 20 tūkst litų premijos Užupio gimnazijai, 100 tūkst. litų stipendija skirta į Lietuvą sugrįžusiam mokslininkui Daumantui Matuliui.

Lietuvos gyventojai yra vieni iš labiausiai migruojančių ES. Skirtingais skaičiavimais po nepriklausomybės atkūrimo iš Lietuvos išvyko maždaug 14 proc. (500 tūkst.) piliečių. 1990 – 1993 metais didžiausi emigraciniai srautai buvo į buvusias Sovietų Sąjungos respublikas, o nuo 1994 metų – į Vakarus. Po įstojimo į ES migrantų srautas išaugo ir per metus gali siekti iki 50 tūkst.

Projektą „Kryptis – namo” vykdė telekomunikacijų bendrovė „TeliaSonera”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.