Kalbose apie pirmalaikius Seimo rinkimus V.Muntianas įžvelgia verslo interesus

Kalbose apie būtinybę surengti Lietuvoje pirmalaikius parlamento rinkimus Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas teigia įžvelgiantis verslo interesus.
Tai, anot jo, rodo ir faktas, jog apie tokią galimybę imta garsiau kalbėti prasidėjus deryboms dėl nacionalinio investuotojo kūrimo ir naujos atominės elektrinės statybos.

V.Muntiano manymu, „įmanoma, jog viena iš trijų slibino galvų daro spaudimą politikams”, tačiau nekomentavo, kuriai iš nacionalinio investuotojo kūrime dalyvaujančių bendrovių tai galėtų būti naudinga.

„Tai tam tikro politinio spaudimo priemonė. Stebiu tam tikras tendencijas, matau, kad kai tik yra tam tikras interesų konfliktas, jis nori nenori persiduoda į politiką ir pasireiškia atitinkamu pavidalu. Tai šitokį procesą aš stebiu, o išvadas reikėtų daryti po gilesnės analizės”, – trečiadienį Žinių radijui sakė V.Muntianas.

Tačiau, pasak V.Muntiano, pirmalaikius Seimo rinkimus dabar skelbti būtų neracionalu, nes jie ne tik neleistų suformuoti aiškios formalios daugumos parlamente, bet neišspręstų ir visuomenėje tvyrančių problemų.

Apie pirmalaikių rinkimų galimybę praėjusią savaitę užsiminė socialdemokratas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, pareiškęs, kad esant tam tikroms aplinkybėms, socialdemokratai veikiausiai sutiktų pasitikrinti savo jėgas.

Darbiečiai taip pat parodė „drąsą” ir išreiškė pritarimą idėjai surengti partijų varžytuves kiek anksčiau nei numatyta. Pastarieji net prabilo apie „atsakomybės prisiėmimą” formuojant ministrų kabinetą po rinkimų.

Tuo metu konservatoriai atsakomybę linkę užkrauti prezidentui Valdui Adamkui – esą jis turėtų mąstyti apie nepasitikėjimą Vyriausybe ir Seimo paleidimą.

Tačiau šalies vadovas yra užsiminęs, kad pirmalaikių rinkimų skelbti neketina ir leido suprasti, kad pats Seimas galėtų pasileisti.

Pagal Konstituciją, paleisti Seimą ir skelbti pirmalaikius parlamento rinkimus teisę turi ne mažesnė nei 85 seimūnų grupė bei prezidentas. Šalies vadovo teisę realizuoti galima tik dviem atvejais: jeigu Seimas tam tikrą laiką nepriima sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba du kartus iš eilės jai nepritaria, antra, kai skelbti priešlaikinius rinkimus pasiūlo ministrų kabinetas, jeigu Seimas juo pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą.

Eiliniai Seimo rinkimai numatyti kitų metų rudenį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.