Lietuvos bibliotekoms modernizuoti – JAV milijardierių fondo parama

Šalies bibliotekas kompiuterizuoti ir modernizuoti norinti Lietuva sulaukė paramos iš JAV milijardierių Billo ir Melindos Gatesų (Bilo ir Melindos Geitsų) fondo.
Antradienį Kultūros ministerijos, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bei fondo atstovai pasirašė sutartį, pagal kurią fondas Lietuvai skiria 37,5 mln. litų paramą projektui „Bibliotekos pažangai” įgyvendinti. Lėšos skirtos naujos kompiuterinės įrangos įsigyjimui, interneto prieigų bibliotekose kūrimui, mokymo centrų bibliotekininkams steigimui.

Dar 24 mln. litų projekto „Bibliotekos pažangai” skirs Lietuva. Fondo vykdomos „Pasaulio bibliotekų” programos partnerė, informacinių technologijų kompanija „Microsoft” bibliotekoms dovanos naujausios programinės įrangos, kurios vertė siekia 16,4 mln. litų.

Anot kultūros ministro Jono Jučo, B. ir M.Gatesų fondo remiamas projektas pratęs ir papildys jau dabar Lietuvoje plėtojamas informacinės visuomenės kūrimo programas.

„Tai ambicingas, gal net ambicingiausias kultūros sektoriaus projektas. Jis planuotas taip, kad papildytų dabar vykdomas kitas informacinės visuomenės plėtros iniciatyvas. Projektą įgyvendinus galėtume pasiekti, kad bet kokiame šalies regione gyvenantis žmogus turėtų vienodas sąlygas prieiti prie informacijos ir mokymosi šaltinių. Tai būtina, kad kuriama informacinė visuomenė nesibaigtų su didmiesčių ar rajoninių centrų ribomis”, – spaudos konferencijoje antradienį kalbėjo ministras.

Pasak Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus Vytauto Gudaičio, bibliotekų kompiuterizavimas ir modernizavimas leis kaimo gyventojams naudotis gausesniais informacijos ištekliais.

„Šiuo metu tik 40 proc. viešųjų bibliotekų turi interneto prieigą, ir kaimo gyventojai dar negali naudotis tomis galimybėmis, kurias gali suteikti nacionalinė ir kitos šalies bei užsienio bibliotekos. Sudarytos sąlygos naudotis internetu kaimo bibliotekose leis gyventojams pildyti ir kitas savo reikmes. Kaimo bibliotekose ypač trūksta knygų, leidinių, tad šitas projektas padės panaikinti gyventojų atskirtį nuo informacijos”, – kalbėjo V.Gudaitis.

Anot Nacionalinės bibliotekos vadovo, fondo skiriama parama savivaldybes paskatins skirti didesnį dėmesį kaimo bibliotekoms, numatyti daugiau lėšų patalpoms įrengti, baldams, knygoms įsigyti.

Pasak Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkės Vidos Garunkštytės, projektas padės mažinti Lietuvos gyventojų socialinę atskirtį.

„Elektroninių paslaugų Lietuvoje daugėja, o prieigos žmogui, kuris neturi tokios galimybės, deja, iki šiol normalios nebuvo. Nors 60 proc. viešųjų bibliotekų turi interneto tinklą, bet tas ryšys yra labai menkos kokybės. O ir vienas kompiuteris, kuris dažniausiai pasenęs, tos problemos nesprendžia. Deklaravimo, e-sveikatos, bankininkystės, atsirandančių elektroninių savivaldybės paslaugų kaime labai reikia”, – teigė V.Garunkštytė.

Projekto „Bibliotekos pažangai” vadovo Kęstučio Juškevičiaus teigimu, projektas padės Lietuvos gyventojams, ypač vyresniems ir gyvenantiems kaimo vietovėse, sparčiau įsisavinti informacinių technologijų galimybes.

„Siekiama, kad Lietuvos viešosios bibliotekos taptų stipriu informacinių technologijų įsisavinimo katalizatoriumi, kad padėtų įveikti atsilikimą nuo kitų Europos šalių”, – kalbėjo K.Jučkevičius.

Anot projekto vadovo, naudojant B.ir M.Gatesų fondo lėšas, 851 bibliotekoje numatoma pastatyti daugiau kaip 4 tūkst. kompiuterių, 404 bibliotekų įrengti interneto prieigą, dar 445 bibliotekose pagerinti interneto ryšį.

Projekto įgyvendinimo metu ketinama įsteigti 11 mokymo centrų, kuriuose bus apmokyta apie 2 tūkst. bibliotekininkų.

Pasak K.Juškevičiaus, projektas bus orientuotas ir į bibliotekų lankytojus.

„Gyventojai ne tik bus mokomi, konstultuojami, bet ir įvairiomis akcijomis skatinami pradėti naudotis informacinėmis technologijomis. Iš viso planuojama pritraukti ir suteikti pirmines žinias 50 tūkst. gyventojų”, – kalbėjo projekto vadovas.

Anot jo, 3,5 metų truksiančiame projekte dalyvaus 1217 bibliotekų iš visos Lietuvos. 2008-aisiais numatoma sukurti mokymo bazę, kompiuterizuoti miesto bibliotekas. 2009 – 2010 metais bus modernizuojamos kaimo bibliotekos, o 2011-ieji bus skirti projekto ir jo poveikio vertinimui.

Lietuvoje 2007 metų pirmą ketvirtį internetu namuose naudojosi 40 proc. visų namų ūkių. Mieste interneto prieigą namuose turėjo kas antras namų ūkis, kaime – kas ketvirtas.

Šiuo metu interneto prieigos sukurtos 153 (76 proc.) miestų ir rajonų bei 336 (28 proc.) kaimo bibliotekų. Apie 790 iš 1417 bibliotekų filialų vis dar neturi reikiamos kompiuterinės įrangos.

Tikimasi, jog įgyvendinus projektą, internetu gyventojai galės naudotis visose miestų ir rajonų bei 1017 (85 proc.) kaimo bibliotekų.

B. ir M.Gatesų fondas „Pasaulio bibliotekų” programą įgyvendina nuo 1997 metų. Per tą laiką galimybės nemokamai naudotis moderniomis informacinėmis technologijomis sudarytos įvairiose pasaulio šalyse veikiančių bibliotekų lankytojams.

B.Gatesas yra vienas turtingiausių pasaulyje žmonių, kompiuterių programinės įrangos „Microsoft” įkūrėjas ir savininkas. Pastaruoju metu dalį savo turtų milijardierius skiria vystymo, paramos ir labdaros projektams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.