R.Palaitis: nenorinčios savo kūdikių auginti gimdyvės, juos galėtų anonimiškai palikti valstybei

Seimo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūno pavaduotojas Raimundas Palaitis šiandien oficialiais laiškais kreipėsi į Sveikatos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministrus prašydamas išsiaiškinti galimybę, nenorinčioms savo kūdikių auginti gimdyvėms anonimiškai jų atsisakyti.

„Suvokiu, kad kai man siūlymas gali atrodyti kontraversiškas tiek socialiniu, tiek moraliniu aspektu, tačiau stebint vis dažnesnius žiniasklaidos pranešimus apie gimdyvių nužudytus ir pamestus naujagimius, įžiūriu būtent tokią alternatyvą savo kūdikių nenorinčioms auginti mamoms.

Šiuo atveju naujagimio teisė į gyvybę būtų prioritetas, todėl valstybė turėtų sudaryti sąlygas motinoms (tėvams), nenorinčioms auginti kūdikių, anonimiškai juos palikti saugioje specialioje vietoje, apie kurią būtu informuojama viešai. Atsižvelgiant į tai su kokiais psichologiniais sunkumais susiduria šios moterys, anonimiškumo garantavimas būtų labai svarbus, siekiant ateityje išvengti naujagimių nužudymų kaip kraštutinumo, kuriam gimdyvės ryžtasi, jų manymu, neturėdamos kitos alternatyvos”, – teigia Seimo narys R.Palaitis.

Parlamentaras tikina, kad šią problemą jam iškėlė rinkėjai, pasipiktinę dėl nekontroliuojamos situacijos, kuomet motinos, nenorinčios auginti kūdikių, juos žudo.

„Pradėjus domėtis šia problema sužinojau, jog tai nėra anksčiau „nepastebėtas” reiškinys. Šis klausimas yra gerai žinomas ir Vaiko teisių kontrolierei R. Šalaševičiūtei, Seimui pateiktoje Vaiko teisių kontrolieriaus įstaigos 2006 metų veiklos ataskaitoje iškėlusiai „naujagimių žudymo” problemą, ir pačiam parlamentui, patvirtinusiam šią ataskaitą. Deja, toliau fakto konstatacijos reikalai nepajudėjo”, – pastebi liberalcentristas R.Palaitis

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad 2006 m. savo veiklos ataskaitoje Vaiko teisių kontrolierė, atsižvelgdama į Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto išvadas ir rekomendacijas Lietuvai dėl Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos nuostatų įgyvendinimo atkreipė dėmesį ir pasiūlė „…siekiant išvengti naujagimių nužudymo, palikimo pavojingose gyvybei ar sveikatai sąlygose, vykdyti viešas akcijas prieš naujagimių žudymą, palikimą bei sudaryti sąlygas motinoms (tėvams), nenorinčioms auginti kūdikių, palikti juos saugioje aplinkoje.”

LiCS frakcijos seniūno pavaduotojas R.Palaitis, atsakingoms už vaiko teisių ir jo teisėtų interesų užtikrinimą, apsaugą ir teisės aktų vykdymą, vykdomosios valdžios lygmenyje – Socialinei apsaugos ir darbo ministerijai bei Sveikatos apsaugos ministerijai siūlo šį Vaiko teisių kontrolierės pasiūlymą imtis įgyvendinti konkrečiai – t.y. sudaryti sąlygas motinoms nenorinčioms auginti kūdikių, anonimiškai palikti juos saugioje specialioje vietoje, apie kurią būtu informuojama viešai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.