Nafta pabrango, rinka laukia OPEC susitikimo

Pirmadienį rytinėje prekybos sesijoje JAV lengva nafta pabrango 86 centais – iki 89,57 JAV dolerio už barelį, o „Brent” rūšies nafta pabrango 74 centais – iki 89,00 JAV dolerio už barelį.

Praėjusią savaitę naftos kainos sumažėjo 9,47 JAV dolerio. Tai buvo didžiausias savaitės smukimas per visą prekybos sesijų istoriją. Tam įtakos turėjo vis stiprėjančios prognozės, kad Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) didins gavybą, taip pat JAV ekonomikos silpnėjimo simptomai ir neženklus JAV naftos atsargų sumažėjimas.

Per OPEC susitikimą Abu Dabyje šią savaitę bus priimtas sprendimas dėl naftos gavybos didinimo, nors Saudo Arabijos energetikos ministras Alis al Naimis (Ali al-Naimi) pakartojo, kad nors kainos ir kelia susirūpinimą, bet rinkoje naftos užtenka.

Nigerijos ir Kuveito ministrai pranešė, kad OPEC gali sutikti didinti gavybą, jei prireiks, tuo tarpu Venesuela pareiškė, jog nėra būtinybės to daryti.

Kai kurie „Reuters” apklausti analitikai prognozuoja, kad gavyba bus padidinta 500 tūkst. barelių.

Naftos kainų šuolį sukėlė silpstantis JAV doleris ir susirūpinimas dėl tiekimo žiemos sezoną, bet praėjusią savaitę naftos kainos smuko, nes prekiautojai susitelkė ties JAV, stambiausios pasaulinės energijos vartotojos, ekonomikos augimo sulėtėjimo simptomais.

JAV centrinio banko vadovas Benas Bernankė (Ben Bernanke) praėjusią savaitę perspėjo, kad įtampos atsinaujinimas finansų rinkose sunkina JAV ekonomikos plėtros prognozes.

Sprogimas naftotiekyje, dėl kurio žaliavos tiekimas Jungtinėms Valstijoms iš Kanados smarkiai sumažėjo, lėmė kainų šuolį ketvirtadienį, tačiau tas šuolis buvo trumpalaikis, nes operatorė „Enbridge” greitai atnaujino 80 proc. naftotiekio pajėgumų. Tikimasi, kad „Enbridge” greitu laiku paleis paskutinį iš keturių naftotiekių, kurie buvo sustabdyti dėl sprogimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.