Venesuela balsuoja dėl didesnių galių prezidentui Chavezui

Sekmadienį Venesuelos gyventojai dalyvauja prieštaringai vertiname referendume, kuris, kaip tikisi prezidentas Hugo Chavezas (Ugo Čavesas), praplės jo galias, leisiančias šią nafta turtingą valstybę paversti socialistinės ekonomikos šalimi.
Tarp labiausiai ginčytinų H.Chavezo pasiūlytų reformų yra ir dviejų kadencijų limito panaikinimas, kuris leistų jam įgyvendinti siekį tapti Venesuelos prezidentu visam gyvenimui.

Šis referendumas yra didžiausias iššūkis, su kuriuo per aštuonerius valdymo metus susidūrė 53 metų buvęs desantininkas.

Pastaruoju metu itin paaštrėjo protestai dėl konstitucijos pataisų, o keli prezidento sąjungininkai perėjo į opoziciją.

Preliminariais duomenimis, balsavimo rezultatų skirtumas yra per menkas, kad jį būtų galima prognozuoti.

Balsavimas baigsis 16 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Nuožmus antiliberalas H.Chavezas, besibičiuliaujantis su Iranu ir Kubos lyderiu Fideliu Castro (Fideliu Kastro), įsitikinęs, jog Jungtinės Valstijos planuoja sutrukdyti referendumui. Venesuelos vadovas pagrasino nutraukti naftos eksportą, jeigu pastebės beprasidedančius, jo manymu, CŽV kurstomus neramumus.

„Visi, kurie balsuos „už”, balsuos už Chavezą, o tie, kurie balsuos „prieš”, balsuos už Jungtinių Valstijų prezidentą George’ą W.Bushą (Džordžą Bušą)”, – teigė jis paskutinėje agitacinės kampanijos kalboje penktadienį, prieš tai savo priešininkus išvadinęs „išdavikais”.

Venesuelos lyderis taip pat išreiškė pageidavimą likti prezidentu „iki 2050 metų”, jei žmonės jį palaikys.

Šeštadienį per spaudos konferenciją H.Chavezas patvirtino, kad nutrauks naftos eksportą, sužinojęs apie Jungtinių Valstijų kišimąsi.

„Naftos negaus niekas, o barelio kaina pašoks iki 200 dolerių (470 litų)”, – teigė jis.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijai OPEC priklausanti Venesuela apie 60 proc. savo naftos eksportuoja į JAV. Dabartinėmis kainomis, šio eksporto metinės pajamos siekia 37 mlrd. dolerių (87 mlrd. litų) ir patenkina apie 11 proc. JAV naftos poreikio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.