Vokietijos kanclerė gina savo susitikimą su Dalailama

Sekmadienį per interviu Vokietijos radijui šalies kanclerė Angela Merkel atmetė Kinijos kritiką dėl susitikimo su Tibeto dvasiniu lyderiu Dalailama.
„Susitinku su tais, su kuriais, mano nuomone, turėčiau susitikti”, – „Deutschlandfunk” radijo laidoje sakė A.Merkel.

Pekinas piktai sureagavo į rugsėjo mėnesį vykusį susitikimą, paragindamas Berlyną pripažinti, jog tai buvo klaida.

„Vokietija ir jos vyriausybė yra vieningos Kinijos šalininkai, dėl to mums nekyla klausimų. Dalailama (tik) nori kultūrinės nepriklausomybės… todėl tai neturėtų kelti klausimų Kinijai”, – teigė Vokietijos kanclerė.

Berlynas siekia draugiškų santykių su Kinija, tačiau jie įmanomi tik pripažįstant skirtingas šalių nuomones, pridūrė ji.

Trečiadienį Kinijos premjeras Wen Jiabao (Ven Dziabao) teigė, kad Vokietija ir Kinija gali likti draugais, jei Berlynas pripažins, jog padarė klaidą.

A.Merkel privatų susitikimą su Tibeto dvasiniu lyderiu Dalailama surengė rugsėjo pabaigoje, nepaisydama Pekino įspėjimų.

Vokietijos pramonė taip pat kritikavo kanclerės sprendimą, baimindamasi dėl galimos žalos komerciniams santykiams su Kinija.

Vokietijos naujienų žurnalas „Der Spiegel” tapo paskutine atšalusių Kinijos ir Vokietijos santykių auka.

Penktadienį jis paskelbė atšaukiantis planus dalyvauti kultūrinių renginių savaitėje Kinijoje dėl vadinamosios oficialios „cenzūros”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.