Vizitą Vilniuje primins dovanotas varpas

Naujasis Lenkijos premjeras įsitikinęs, kad geranoriškai nusiteikus įmanoma išspręsti visas problemas. Lietuvos vadovai entuziastingai tam pritaria.

Pirmojo užsienio vizito į Vilnių atvykęs naujasis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas vakar susitiko su aukščiausiais Lietuvos vadovais, nepaisydamas prasto oro Rasų kapinėse padėjo gėlių ant kapo, kuriame palaidota lenkų maršalo Juzefo Pilsudskio širdis, ir pagerbė Joną Basanavičių. Po pietų su Lietuvos lenkų bendruomenės atstovais svečias aptarė jų problemas. Maždaug septynias valandas trukusios viešnagės metu D.Tuskas dar spėjo pasikalbėti su dviem Tėvynės sąjungos atstovais – partijos lyderiu Andriumi Kubiliumi ir Seimo nariu Emanueliu Zingeriu.

Kartu su vyru į Vilnių atskridusi Lenkijos premjero žmona Malgožata su Lietuvos ministro pirmininko žmona Liudmila lankėsi Vilniaus universitete ir apžiūrėjo Vilniaus arkikatedros požemius.

Stipri partnerystė

Pirmas garbingą svečią priėmė prezidentas Valdas Adamkus. „Jūsų apsilankymas visam pasauliui parodo mūsų strateginės partnerystės stiprumą. Tarptautinė bendruomenė tai mato ir vertina”, – sakė V.Adamkus.

Lietuvos vadovas ir Lenkijos premjeras aptarė abiejų šalių bendradarbiavimo bei paramos demokratiniams procesams Ukrainoje ir Gruzijoje klausimus. Prezidentas domėjosi, kokią poziciją D.Tusko vadovaujama vyriausybė užims plėtodama santykius su Rusija. Svečias aiškino, kad Lenkija siekia gerinti santykius su Rusija ir pabrėžė, kad jo šaliai šioje srityje būtų svarbu koordinuoti veiksmus ir su Lietuva.

V.Adamkus atkreipė D.Tusko dėmesį, kad mūsų šalis norėtų kuo greičiau spręsti infrastruktūrinių ryšių su Lenkija klausimus. Prezidentas išreiškė viltį, kad naujoji Lenkijos vyriausybė ieškos greitų ir teisingų sprendimų dėl Augustavo aplinkkelio, pajudės magistralės „Via Baltica” statyba.

Kalbėdamas apie energetikos reikalus V.Adamkus pabrėžė, kad pastaruoju metu sklando daug mitų apie naujos atominės elektrinės Lietuvoje statybą. „Šis projektas yra Lietuvos prioritetas. Siekiame, kad statyba nebūtų vilkinama”, – pabrėžė Lietuvos vadovas. D.Tuskas pažymėjo, kad Lenkija yra apsisprendusi prisidėti prie naujos atominės elektrinės statybos ir šios pozicijos nekeis.

Lietuvos vadovas vylėsi, kad artimiausiu metu pavyks rasti sprendimą dėl tilto su Lenkija statybos kompanijos įsteigimo.

Konstruktyvūs pokalbiai

Prie Vyriausybės Lenkijos premjero garbei buvo patiestas raudonas kilimas ir išrikiuota garbės sargyba. Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas svečią, tik išlipusį iš automobilio, pasitiko lauke.

Vietoj numatyto pusvalandžio abu premjerai kalbėjosi 45 minutes.

Kaip ir tikėtasi, buvo aptarti bendri energetikos ir infrastruktūros projektai. Viena svarbiausių abiejų šalių problemų – elektros tilto įmonės steigimo sutartis ir su ja siejama būsimosios atominės elektrinės galia. Lenkija reikalauja 1-1,2 tūkst. megavatų galios.

D.Tuskas spaudos konferencijoje sakė neabejojantis, kad reikia baigti elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos statybų projektą, tačiau pabrėžė, kad naujos jėgainės statyba ir elektros tiltas yra du atskiri projektai. Lenkijos premjeras leido suprasti iš Lietuvos Vyriausybės vadovo lūpų išgirdęs, kad Lenkijos reikalavimai dėl galios dalies planuojamoje statyti atominėje elektrinėje bus patenkinti. „Su dideliu džiaugsmu priėmiau premjero G.Kirkilo užtikrinimą dėl būsimos atominės elektrinės parametrų. Jei ir toliau mūsų pokalbiai vyks taip pat konstruktyviai, esu tikras dėl rezultatų”, – sakė D.Tuskas. Pasak jo, kol kas dar nėra sutarta konkreti data, kada tokia sutartis galėtų būti pasirašyta.

Pasak G.Kirkilo, netrukus konkretesnes elektros tilto į Lenkiją statybos sutarties sąlygas aptars abiejų valstybių ūkio ministrai.

Įteikė dovanų

Spaudos konferencija Vyriausybėje neužtruko, nes svečiai ir šeimininkai vėlavo į iškilmingus pietus prestižiniame sostinės „Stiklių” restorane. G.Kirkilas dar spėjo žurnalistams papasakoti, kad su D.Tusku prieš ketverius metus susipažino Balstogėje, futbolo aikštelėje, per draugiškas Lietuvos ir Lenkijos Seimų komandų rungtynes. Tuomet lietuviai pralaimėjo 0:1. „Kaip manote, kas į mūsų vartus įmušė įvartį? Donaldas Tuskas!” – prisiminė Lietuvos premjeras.

Prisiminti pirmąjį oficialų vizitą Vilniuje Lenkijos premjerui dovanų buvo įteiktas simbolinis varpas, kurį pajudinus, skamba Tautinės giesmės melodija.

Kartu su premjeru į Vilnių atvyko beveik keturios dešimtys Lenkijos žiniasklaidos atstovų. Vizito susitikimus tiesiogiai transliavo vienas Lenkijos televizijos kanalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.