Lietuvos ketvirtokų skaitymo įgūdžiai suprastėjo, rodo tarptautinis tyrimas

Lietuva pagal ketvirtokų skaitymo gebėjimus užima 21-ą iš 45 tirtų šalių – palyginus su ankstesnių tyrimų duomenimis, šis rodiklis suprastėjo.
Tai parodė tarptautinis skaitymo gebėjimų tyrimas PIRLS, skirtas nustatyti, kaip ketvirtokai skirtingose šalyse geba skaityti ir suvokti grožinę literatūrą bei informacinio pobūdžio tekstus. Lietuvoje tirti 5 tūkst. moksleivių iš 150 Lietuvos mokyklų.

Lietuva tyrime dalyvauja antrą kartą. Pirmajame tyrime, atliktame 2001 metais, tarp 35 šalių Lietuva užėmė 7 vietą.

Tačiau penktadienį tyrimo rezultatus pristačiusi PIRLS koordinatorė Lietuvoje Aistė Elijio sakė, kad dėl šiemetinių rezultatų dar nėra ko sunerimti.

„Rezultatai nėra taip nukritę, kad galima būtų sakyti, kad čia yra kažkas baisaus”, – spaudos konferencijoje sakė A.Elijio, pažymėjusi, kad Lietuvos ketvirtokų žinios šiemet įvertintos 537 taškais – tik 6 mažiau nei 2001 metais. Lietuva vis dar lenkia bendrą visų šalių-dalyvių skaitymo pasiekimų vidurkį, kuris siekia 500 taškų.

A.Elijio taip pat pabrėžė, kad tik vienas procentas Lietuvos ketvirtokų nesiekia minimalaus skaitymo gebėjimų lygmens, o aukščiausio lygmens gebėjimus turi 5 proc. tirtų Lietuvos moksleivių.

Geriausiai tyrime įvertinti Rusijos, Honkongo, Singapūro ir kelių Kanados provincijų mokiniai, paskutines vietas užėmė Kataro, Kuveito, Indonezijos, Maroko ir Pietų Afrikos Respublikos ketvirtokai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.