Daugumos Lietuvos gyventojų nuomone, įsivedus eurą išaugs kainos – tyrimas

Dauguma Lietuvos gyventojų – 85,7 proc. – mano, kad šalyje įvedus eurą išaugs kainos.

Dar 77 proc. jų baiminasi, jog perskaičiuojant kainas bus sukčiaujama, rodo „Eurobarometro” gyventojų nuomonės tyrimas vienuolikoje naujųjų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių, kurios dar nėra įsivedusios bendros valiutos.

Šiems teiginiams Estijoje pritarė atitinkamai 89 proc. ir 81,6 proc., Latvijoje – 65 proc. ir 68 proc. respondentų.

Pusės Lietuvos gyventojų nuomone, įvedus eurą Lietuva praras savo identitetą. Tokias baimes dėl savo šalies įvardijo ir 51 proc. Estijos bei 64 proc. Latvijos respondentų. Labai nelaimingi dėl to, kad litą pakeis euras, anot tyrimo, jaučiasi daugiau nei penktadalis Baltijos šalių gyventojų (21,2 proc., 21,6 proc., 22,6 proc.).

Tyrimo rezultatai rodo, kad tarp valstybių, kurių gyventojai tikisi daugiau neigiamų, nei teigiamų euro įvedimo pasekmių, yra visos trys Baltijos šalys.

Dauguma respondentų Lietuvoje tarp teigiamų euro įvedimo pasekmių mini galimybę lengviau keliauti po ES šalis ir paprasčiau palyginti prekių kainas. Dauguma apklaustųjų taip pat mano, kad euro zonos plėtra sustiprins Europos vaidmenį pasaulyje, o bendra valiuta leis jiems labiau pasijusti europiečiais – taip manančių respondentų Lietuvoje buvo 41 procentas.

40 proc. apklaustųjų Lietuvoje teigė tikintys, kad teigiama euro įvedimo pasekmė bus ir ilgalaikis kainų stabilumas. Jie taip pat mano, kad bendroji valiuta neturės įtakos jų skolinimosi kaštams.

Lietuviai, estai ir latviai (48,5 proc., 30,7 proc. ir 40 proc.) 2009-2010 metus nurodo kaip tikėtiną euro įvedimo datą.

Apklaustieji pagal informuotumą apie eurą Lietuvoje pasiskirstė beveik po lygiai – 49 proc. jų teigė apie eurą informuoti labai gerai arba gana gerai, o ne itin gerai ir blogai – 50,3 proc. Nesantys gerai informuoti apie bendrą ES valiutą tikino apie 57 proc. Estijos ir 68,2 proc. Latvijos gyventojų.

„Eurobaromentro” apklausa vyko šių metų rugsėjo 17-21 dienomis, o vienuolikoje naujųjų ES narių apklausta buvo 11 tūkst. respondentų nuo 15 metų ir vyresnių.

Naujosios ES šalys narės yra įsipareigojusios prisijungti prie euro zonos, kai atitiks Mastrichto kriterijus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.