Vaikams skirti mėsos gaminiai nuo įprastų skiriasi tik pavadinimais ir paveikslėliais

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atlikti patikrinimai parodė, kad iš patikrintų vaikams skirtų mėsos gaminių didžioji dalis nesiskiria nuo įprastų.

Iš patikrintų daugiau kaip 30 pavadinimų mėsos gaminių tik dviejų vaikams skirtų gaminių sudėtyje yra tam tikrų išskirtinių savybių. Tai bendrovių „Samsonas” gaminamos virtos dešrelės „Vaikiškos magiškos”, į kurias dedama preparato, turinčio 10 rūšių vitaminų, ir „Utenos mėsos” sterilizuotas paštetas „Vaikams” su natūraliu medumi.

Prie tokios išvados prieita, kai VMVT inspektoriai patikrino mėsos produktus, kurių ženklinime tiesiogiai ar netiesiogiai yra teigiama, kad gaminiai skirti vartoti vaikams.

„Kita dalis iš patikrintų dešrų ir dešrelių, pagal pavadinimus skirtų vartoti vaikams, nėra išskirtiniai. Tai tiesiog mėsos gaminiai, priklausantys virtų mėsos gaminių (dešrų) grupei. Skiriasi jie nuo įprastų tik pavadinimais ir paveikslėliais, o jų gamybai naudojamos tos pačios žaliavos, prieskoniai, maisto priedai”, – sakė VMVT veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.

14-oje Lietuvos mėsos perdirbimo įmonių buvo patikrinta daugiau kaip 30 pavadinimų gaminių, skirtų vaikams, gamybai vartojamų žaliavų kokybė, analizuota, ar žaliavos atitinka nurodytas receptūrose ir tinkamai paženklintos, ar pagal įmonių savikontrolės programas atliekami mėsos gaminių kokybės rodiklių laboratoriniai tyrimai, ar skirti vaikams gaminiai turi kokių nors išskirtinių savybių.

„Neretai gamintojai, kad pritrauktų pirkėjus, savo produktus įpakuoja ne tik į įmantrias pakuotes ar klijuoja spalvingas etiketes, bet ir suteikia jiems patrauklius pavadinimus”, – sakė G. Čereška.

Pavyzdžiui, „Vigestos” įmonėje aukščiausios rūšies virtoms dešrelėms „Linksmučių pabiručių” ir „Ekstra pieniškos” gamybai naudojamos tos pačios žaliavos, išskyrus tai, kad pastarosiose yra dar pieno miltelių. „Daivida”, ŽŪB „Delikatesas” gaminamos aukščiausios rūšies virtos dešrelės atitinkamai „Vaikams” ir „Vaikiškos” taip pat yra tiesiog mėsos gaminiai, priklausantys virtų dešrų grupei. Kaišiadorių paukštyno gaminamos virtos dešrelės „Tigriukas” ne sudėtimi, o tik margu apvalkalu išsiskiria iš kitų virtų dešrų grupės gaminių.

VMVT inspektorių patikrinimai parodė, kad mėsos gaminiai vaikams gaminami ir parduodami nesilaikant mėsos gaminių kokybės ir ženklinimo reikalavimų, neatliekami kokybės tyrimai, informacija apie produktų sudėtį pateikiama praktiškai neįskaitomu šriftu. VMVT primena, jog labai svarbu, kad pirkėjas, įsigydamas mėsos gaminius, ypač skirtus vaikams, pasidomėtų jų sudėtimi, nurodoma ženklinimo etiketėje, nes neretai ir tokių gaminių gamybai naudojamos ne aukščiausios kokybės žaliavos.

„Deja, į maisto produktų sudėtį žvilgteli, o tuo labiau atidžiai perskaito ne kiekvienas pirkėjas. Reikia nepamiršti, kad produkto kaina, pakuotė ar viliojantys užrašai ne visada atspindi jo kokybę ir maistinę vertę”, – tvirtino G. Čereška.

VMVT visą su šiais patikrinimais susijusią medžiagą perdavė Konkurencijos tarybai tolesniam tyrimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.