Latvijos Konstitucinis teismas ketvirtadienį paskelbs nuosprendį dėl sienos sutarties su Rusija

Latvijos Konstitucinis teismas (KT) ketvirtadienį paskelbs nuosprendį byloje dėl sienos sutarties su Rusija.
Teismo sekretorė spaudai Lina Kovalevska pranešė, kad svarbiausios išvados ir nuosprendžio nutariamasis skyrius bus paskelbti spaudos konferencijoje, kuri prasidės 13 valandą.

„Faktiškai sprendimas šioje byloje bus priimtas iki 13 valandos”, – pažymėjo ji.

Kaip jau pranešta, pirmadienį KT pirmininkas Gunaras Kutris interviu Latvijos radijui pažymėjo, kad nuosprendis gali būti „dviejų krypčių”.

„Viena kryptis – jeigu, tarkime, sienos sutartis neatitina konstitucijos 3-ojo straipsnio, tolesnė ratifikavimo procedūra negali vykti. Nes KT sprendimas privalomas Latvijos valstybės pareigūnams. Tada turės sustoti visas procesas, ir toliau niekas nevyks. Mes su Rusija liksime tokioje pat situacijoje, kaip ir anksčiau”, – paaiškino jis.

„Antrasis variantas – jeigu KT pasakys, kad sienos sutartis atitinka 3-ąjį straipsnį, ratifikavimo procedūra bus tęsiama, reikės apsikeisti ratifikavimo raštais, ir konkreti senos sutartis įsigalios”, – papasakojo G.Kutris.

Latvijos ir Rusijos sienos sutartį ratifikavo abi šalys, ir kad ji įsigaliotų, būtina pasikeisti ratifikavimo raštais.

Spalio 30 dieną KT pradėjo nagrinėti dvi sujungtas bylas dėl sienos sutarties su Rusija, ir savo nuosprendį turi parengti per 30 dienų.

Sienos sutartis buvo pasirašyta Maskvoje kovo 27 dieną.

Latvijoje nuomonės dėl sienos sutarties išsiskyrė. Tautiškai nusiteikusios jėgos priekaištauja vyriausybei, kad ji atidavė Rusijai Abrenės kraštą (dabar Rusijos Pskovo srities Pytalovo rajonas) ir kad tai prieštarauja šalies pagrindiniam įstatymui.

Valdančiosios koalicijos deputatai, išskyrus nacionalistinės partijos „Tėvynei ir Laisvei” atstovai, mano, kad susigrąžinti Abrenę neįmanoma, ir sutartis bus naujos eros santykiuose su Rusija pradžia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.