Pensijų didinimui kitąmet prireiks apie 1 mlrd. litų

Lietuvoje 2008 metais ketinama didinti pensijas, ypač – mažiausias.
Vyriausybė, kuri siūlys Seimui atitinkamą įstatymą priimti skubos tvarka, skaičiuoja, kad joms įgyvendinti prireiks apie 1 mlrd. litų.

„Priėmus įstatymą, mažiausios pensijos didėtų apie 22-23 proc., o didžiausios – maždaug 14 proc. Vidutiniškai pensijos Lietuvoje pakiltų apie 17 proc., arba 109-110 litų. Tam siūloma skirti apie 1 mlrd. litų”, – trečiadienį žurnalistams teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Jos teigimu, jei Seimas Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimus priims, kaip siūloma, skubos tvarka, jie turėtų įsigalioti nuo 2008 metų pradžios.

„Vyriausybės siekis – kad vidutinė pensija siektų 745 litus”, – teigė V.Blinkevičiūtė.

Vyriausybė trečiadienį pritarė pagrindinės „Sodros” pensijos dalies didinimui, kuris leistų pastebimiau padidinti mažiausias pensijas.

Siūloma nustatyti, kad pagrindinė „Sodros” pensijos dalis būtų lygi 110 proc. bazinės pensijos, kai asmuo turi būtinąjį senatvės pensijai stažą. Tiems asmenims, kurie neturi būtinojo stažo, bet turi minimalų stažą, pagrindinė pensijos dalis būtų proporcingai mažinama taip pat, kaip ir šiuo metu.

Padidinus pensijas pagal šiuo metu galiojančią tvarką, kai didinama bazinė pensija ir draudžiamosios pajamos, pensijos išaugtų maždaug visiems vienodai – apie 17 procentų.

Tuo tarpu nustačius didesnę pagrindinės pensijos dalį, padidinus pensijas (padidinus bazinę pensiją ir draudžiamąsias pajamas), mažesnės pensijos didėtų santykinai daugiau.

Pritarus įstatymo projektui, taip pat padidės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijos, našlaičių pensijos bei neperskaičiuotos pensijos.

Asmenims, netekusiems 60-70 proc. darbingumo, turintiems būtinąjį stažą, pagrindinė pensijos dalis būtų nustatoma tokio paties dydžio, kaip ir pagrindinė senatvės pensijos dalis – 110 proc. bazinės pensijos.

Žmonėms, netekusiems 45-55 proc. darbingumo, pensija būtų apskaičiuojama taip kaip asmenims, netekusiems 60-70 proc. darbingumo, ir po to mažinama 50 proc., todėl šiems asmenims pensijos taip pat atitinkamai padidėtų.

75-100 proc. darbingumo netekusiems asmenims pagrindinės pensijos dalies dydis nesikeistų, nes šių pensijų gavėjams pagrindinė pensijos dalis jau šiuo metu yra lygi 150 proc. bazinės pensijos.

Lėšos, reikalingos „Sodros” pensijų didinimui 2008 metais, jau numatytos 2008 metų „Sodros” biudžeto projekte.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.