„Gazprom” susitarė su Turkmėnija dėl importuojamų dujų kainos padidinimo

Rusijos dujų bendrovė „Gazprom” susitarė su Turkmėnija dėl kainos už importuojamas dujas padidinimo nuo 100 iki 130 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų dujų pirmąjį 2008 m. pusmetį.

Kaina už antrąjį pusmetį jau nustatyta ir ji sieks 150 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

„Kainos formulė, kuri ims galioti nuo 2009 m., bus naudojama nustatant dujų kainą pagal ilgalaikį kontraktą iki pat 2028 metų”, – teigiama „Gazprom” vadovo Aleksejaus Milerio pareiškime.

„Gazprom” perparduoda pagrindinę dalį Vidurio Azijos dujų, iš kurių dominuoja Turkmėnijos dujos, Ukrainai. Kijevas perka dujas iš firmos tarpininkės, kurios pusė priklauso dujų bendrovei „Gazprom”. Dujų kaina Ukrainai 2008 metams dar kol kas nesuderėta. Rusijos dujų monopolija perka Turkmėnijos dujas už daug pigesnę kainą nei perparduoda Europai, ir rugsėjį Turkmėnijos prezidentas Gurbangulis Berdymuchamedovas derybas dėl kainos, suderintos trejiems metams į priekį su ankstesniu Turkmėnijos vadovu, pavadino „įtemptomis”.

Anksčiau tarp Rusijos ir Turkmėnijos veikė trejų metų kontraktas iki 2009 metų, pagal kurį tūkstančio kubinių metrų dujų kaina siekė 100 JAV dolerių.

Turkmėnija 2006 metais pardavinėjo dujas bendrovei „Gazprom” po 65 JAV dolerius.

Rusija pastaraisiais metais didina dujų kainą kaimyninėms valstybėms, bet skirtingu mastu. Dėl to Vakarai kaltina Kremlių, jog jis išnaudoja eksporto galimybes ir daro spaudimą nelojalioms šalims, tokioms kaip Ukraina ir Gruzija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.