Mero akcijos „uždirbo” jam pažeidėjo statusą

Uostamiesčio vadovas Rimantas Taraškevičius ateityje turėtų visada nusišalinti, kai bus balsuojama dėl klausimų, susijusių su statybų bendrovės „Klaipėdos monolitas”, kurios akcijų jis turi, interesais.

Tokių veiksmų politikas gali būti priverstas imtis po to, kai vakar Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai pritarė, kad R. Taraškevičius supainiojo viešuosius ir privačiuosius interesus.

Komisijos sprendimu, Klaipėdos meras, turėdamas apie 70 proc. UAB „Klaipėdos monolitas” akcinio kapitalo ir dalyvaudamas uostamiesčio Teritorijų planavimo komiteto posėdžiuose bei pirmininkaudamas Savivaldybės tarybai svarstant ir tvirtinant detaliuosius žemės sklypų planus, kuriuose minėta bendrovė atlieka statybos darbus, nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme nustatytos prievolės vengti interesų konflikto ir pažeidė reikalavimą – pareigą nusišalinti.

R. Taraškevičių VTEK apskundė oponentai Taryboje, kurie pasipiktino mero elgesiu rugsėjo 27-ąją vykusiame posėdyje, kai buvo svarstytas klausimas „Dėl žemės sklypų Naujojoje uosto g. 7, M. Šerniaus g. 3 ir M. Šerniaus g. 12 Klaipėdoje detaliojo plano patvirtinimo”. Sklypai yra istoriniame Vitės kvartale.

Šio sklypo naudotojas ir pastatų statytojas – UAB „Kleta”. Rangovas – bendrovė „Klaipėdos monolitas”. Dėl šio sprendimo miesto Taryboje buvo balsuojama vardiniu balsavimu. „Už” balsavo tiek meras, tiek visi Liberalų ir centro (LiCS) frakcijos nariai.

„Kyla pagrįstas klausimas, ar balsuodamas už šį sprendimą R. Taraškevičius nesiekė padidinti savo turto, o liberalcentristų frakcijos nariai – atsidėkoti ją finansiškai remiančiam „Klaipėdos monolitui”, – taip motyvus aiškino opozicijos atstovai.

Anot jų, pernai „Klaipėdos monolitas” LiCS Klaipėdos skyriui paaukojo 35 tūkst. litų. Opozicija neatmeta prielaidos, kad ši bendrovė minėtą skyrių parėmė ir per 2007-ųjų savivaldos rinkimus.

„Reikia atsistatydinti”

Artūras ŠULCAS, Klaipėdos miesto tarybos opozicijos lyderis

Apgailestauju, kad meras tada balsavo, nes mes jį ne kartą įspėjome, raginome nusišalinti. Teritorijų planavimo komitete jis susilaikė, o Taryboje – ne. Sunku suvokti, kodėl taip pasielgė, matyt, labai svarbu buvo verslui, „Klaipėdos monolitui”. O gal meras mano esantis aukščiau visų intrigų? Kai su juo dirbau praeitą kadenciją, jis atrodė garbingas žmogus, todėl tokioje situacijoje turėtų ryžtis atsistatydinti. Tačiau dabar jis to nebepadarys, visa valdančioji dauguma sėdės suglaudę uodegas. Jie juk atėjo susitvarkyti savo reikalų, tad laikysis įsikabinę. Tegul pamato žmonės. Čia kaip liaudies išmintyje: „Kuo aukščiau beždžionė į medį lipą, tuo labiau matyti jos nuogas užpakalis”. Meras negali balsuoti, kai yra svarstomi statybų klausimai įmonėse „Bega”, „Klaipėdos nafta”, nes ir ten dirba „Klaipėdos monolitas”. Ir jis neteisus, kad jo nusišalinimas vis viena būtų pasibaigęs sklypo Vitės kvartale detaliojo plano patvirtinimu. Tas planas jau trejus metus kėlė aistras, o valdantieji žiūrėjo per posėdį į burną merui, laukė, kol ką nors pasakys. Jei jo ranka nebūtų buvusi pakelta, planas nebūtų buvęs patvirtintas.

„Skandintis neketinu”

Rimantas TARAŠKEVIČIUS

Gerbiu komisijos sprendimą, tačiau nesijaučiu tiek nusikaltęs, kad po to reikėtų atsiprašinėti. Nuo ko man ateityje nusišalinti? Gal apskritai nebalsuoti dėl bet kokių mieste vykstančių statybų? Juk su „Klaipėdos monolitu” dirba labai daug kompanijų, kurios užsiima statybomis Klaipėdoje. Reikės labai gerai apsvarstyti. O dėl to sklypo Vitės kvartale detaliojo plano galiu pasakyti, kad mano balsas nebūtų nieko lėmęs. Pirmasis etapas dėl to detaliojo plano tvirtinimo vyko dar 2006 metais, kai nebuvo nei rangovo, nei subrangovo. Net nebuvo neaišku, ką ten statys. Tad mano sprendimas dabar jokios įtakos negalėjo turėti. Prielaidos gauti sąlygas buvo sudarytos dar pernai. Bylinėtis su etikos sargais neketinu, nes visi šiandien tik ir laukia, kad su kažkuo būtų bylinėjamasi. Jei man siūlo atsistatydinti, pasakysiu, kad visi variantai yra svarstomi. Aš savo moralinį veidą pasistengsiu įvertinti pats. Tačiau pažvelkite, kas dabar dedasi. Aš žaviuosi opozicijos sugebėjimais kurti sąmokslo teorijas ir drabstytis purvais. Opozicija užsipuolė Savivaldybės administracijos direktorių Aloyzą Každailevičių. Tai – vienas iš vadovų, kurio sąžiningumu abejoti nėra pagrindo. Jie demonstratyviai išeina iš posėdžio, po to grįžta. Artėja rinkimai, vyksta politinės intrigos. Tačiau jaučiuosi normaliai: nesu priėmęs nė vieno sprendimo, kuris būtų žalingas klaipėdiečiams ar visai tautai. Neturiu dėl ko atgailauti, apsikasti lapais ar eiti skandintis neketinu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.