Įspūdingas futbolo rinktinės finišas

Lietuvos futbolo rinktinė 2008 metų Europos čempionato atrankos ciklą baigė įspūdingomis pergalėmis. Trečiadienį Tbilisyje 2:0 nugalėti Gruzijos reprezentantai, o prieš tai Kaune tokiu pat rezultatu – ukrainiečiai.

„Euro 2008” atrankos turnyro B grupėje penktą pergalę lietuviams lėmė du efektingi Audriaus Kšanavičiaus įvarčiai (52 ir 90+6 min.). Lietuvos rinktinei pritrūko tik taško, kad grupėje, kuri vadinta stipriausia Europos čempionato atrankos varžybose, ji aplenktų ukrainiečius ir pakiltų į ketvirtąją poziciją.

Jau sekmadienį bus žinomi Lietuvos futbolininkų varžovai 2010 metų pasaulio čempionato atrankos turnyre. Burtų traukimo ceremonija vyks PAR Durbano mieste.

Žinojo silpnąją vietą

Vasarą iš „Kauno” į Edinburgo „Hearts” klubą perėjęs A.Kšanavičius antro kėlinio pradžioje iš 20 metrų techniškai ir labai taikliai smūgiavo į tolimąjį nuo vartininko kampą, o pačioje mačo pabaigoje šaltakraujišku smūgiu iš baudos aikštelės vidurio galutinai nokautavo gruzinus.

„Prieš rungtynes treneriai liepė kuo dažniau smūgiuoti į vartus, nes, kaip sakė, gruzinų vartininkas nėra labai stiprus. Kai mušiau pirmą įvartį pavyko tiksliai pataikyti į vartų kampą. Pusė antro įvarčio priklauso Andriui Veličkai – jo perdavimas buvo idealus”, – pasibaigus rungtynėms Tbilisyje kalbėjo jų didvyris A.Kšanavičius.

Lietuvos rinktinės strategas Algimantas Liubinskas per spaudos konferenciją atvirai pareiškė, jog mūsų ekipos treneriams buvo gerai žinoma silpnoji gruzinų vieta. „Įmušėme du įvarčius, bet gaila, kad ne taip dažnai kaip norėjome pavyko smūgiuoti į vartus. Ar rungtynių rezultatas logiškas? Futbolas apskritai yra ne visada logiškas žaidimas. Prisimindamas mūsų komandos rungtynes su prancūzais ir škotais galiu pasakyti, kad tuomet tikrai neturėjome patirti pralaimėjimų. Šiandien mums Fortūna buvo keliskart palanki, bet vis dėlto pergalę garantavo laimėta taktinė kova. Gruzijos žaidėjai tik individualiais veiksmais bandė pralaužti mūsų gynybą”, – dėstė A.Liubinskas.

Ne vienas Gruzijos futbolo specialistas ir žurnalistas sveikino lietuvius iškovojus pergalę. Didžioji dalis Gruzijos futbolo visuomenės nepalankiai vertina rinktinei vadovaujantį vokiečių trenerį Klausą Toppmollerį, kuriam per metus mokama 1,2 mln. eurų. Lietuviai „Euro 2008” atrankos ciklo varžybose įveikė gruzinus abu kartus (birželį Kaune – 1:0) ir aplenkė net šešiais taškais.

Dėl iniciatyvos nesivaržė

Dėl dviejų įspėjimų šių rungtynių negalėjo žaisti rinktinės kapitonas ir rezultatyviausias komandos futbolininkas per „Euro 2008” atrankos ciklą Tomas Danilevičius (4 įvarčiai) bei gynėjas Arūnas Klimavičius. Kapitono raištį per mačą Tbilisyje ryšėjęs gynėjas Andrius Skerla, išrinktas ekipos vicekapitonu prieš „Euro 2008” atrankos pradžią, pabrėžė, kad visos rinktinės žaidimas buvo pasiaukojamas.

Krašto saugui Sauliui Mikoliūnui baigėsi dvejų rungtynių diskvalifikacija, o A.Kšanavičius, dėl dviejų geltonų kortelių turėjęs praleisti praėjusio šeštadienio mačą su ukrainiečiais, rungtyniavo atakuojančio vidurio saugo pozicijoje.

Dešiniojo gynėjo vieta, priklausiusi A.Klimavičiui, buvo skirta Vidui Alunderiui. Iš pradžių jis rungtyniavo nelabai tvirtai, bet vėliau pajėgė suvaldyti nervus. Traumuotą Deividą Šemberą atraminio saugo pozicijoje vėl pakeitė Ignas Dedura.

Rinktinės treneriai nutarė nesivaržyti su gruzinais dėl teritorinės iniciatyvos, pasirinko kontratakų taktiką. Pirmą realią progą pelnyti įvartį varžovai turėjo 28-ą minutę, nors ji buvo atsitiktinė. Davidas Kvirkvelia baudos smūgiu skersavo kamuolį į baudos aikštelę ir jis, nieko neliesdamas, atsimušė į virpstą.

Antrą kartą virpstas tapo mūsų komandos sąjungininku 88-ą minutę, kai krisdamas efektingai kamuolį per save smūgiavo Kaha Kaladzė iš „Milan” klubo. Tuo metu gruzinai surengė žūtbūtinį lietuvių vartų šturmą, bet rezultato neišlygino. Keletą kartų komandą nuo įvarčio gelbėjo patikimai žaidęs vartininkas Žydrūnas Karčemarskas.

Apgailėtinas varžovų elgesys

Gruzijos ir Lietuvos rinktinių rungtynės vos nesibaigė tragedija. 78-ą minutę netyčia susidūręs su gynėju Gediminu Paulausku Lietuvos komandos baudos aikštelėje krito Davidas Siradzė. Kad nutiko kažkas baisaus, buvo galima suprasti iš žaidėjų reakcijos. Jie puolė kviesti rinktinės gydytojų ir stadione budėjusių greitosios pagalbos medikų.

Paaiškėjo, kad D.Siradzei už gomurio užkrito liežuvis ir futbolininkas pradėjo dusti. Nuo mirties jį išgelbėjo komandos draugas Levanas Mčedlidzė – žaidėjas kažkaip sugebėjo ištraukti liežuvį. Tačiau sąmonę praradęs D.Siradzė taip stipriai jam sukando pirštus, kad šis iš skausmo krito ant žolės. Tai papasakojo Lietuvos rinktinės futbolininkai, o stebint įvykius iš tribūnos buvo nesuprantama, kodėl L.Mčedlidzė krito lyg kulkos pakirstas.

Per šias rungtynes Gruzijos futbolininkai dažnai elgėsi nesportiškai, simuliavo traumas. Tuo ypač pasižymėjo nauju Gruzijos futbolo vunderkindu vadinamas 17-metis Levanas Kenia, jau pasirašęs kontraktą su Vokietijos bundeslygos Gelzenkircheno klubu „Schalke 04”. Žaidėjas krisdavo ant žolės ir tada, kai prie jo net nebūdavo prisiliečiama. Arbitras iš Makedonijos mūsų šalies futbolininkams nuolat skyrė pražangas, nors gruzinai už nesportišką elgesį nusipelnė ne vienos geltonos kortelės. Rungtynių pabaigoje iš aikštės privalėjo būti pašalintas Levanas Ckitišvilis, demonstratyviai metęs kamuolį Mariui Stankevičiui į veidą.

„Kai teisėjas nematydavo, gruzinai specialiai daužydavo per kojas, iš pasalų trenkdavo alkūne į šoną ir patys šaukdami krisdavo. Tokių situacijų buvo daugybė, bet jiems nepavyko mūsų išprovokuoti”, – sakė M.Stankevičius.

Dešiniojo saugo pozicijoje žaidusiam M.Stankevičiui rungtynių pradžioje D.Kvirkvelia specialiai spyrė į traumuotą koją, tačiau lietuvis, nors ir kentė skausmą, aikštės nepaliko iki pat mačo pabaigos. O po rungtynių Lietuvos futbolininkai ilgai dėkojo atvykusiai jų palaikyti grupelei ištikimiausių aistruolių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.