Kokainas – Europos rykštė

Europos Sąjungos narkotikų stebėjimo agentūra (EMCDDA), vakar Briuselyje pristačiusi 2007-ųjų Metinę ataskaitą apie narkotikų problemas Europoje, nurodo, kad daugiau kaip dešimtmetį trukęs kvaišalų vartojimo didėjimas, regis, ima stabilizuotis.

Sumažėjo heroino ir intraveninių narkotikų vartojimas. Po ilgo laikotarpio tapo stabilesnis kanapių vartojimas – iki tol jis didėjo. Tačiau šiomis geromis žiniomis neleidžia džiaugtis didelis mirčių, susijusių su narkotikais, skaičius ir dažnesnis kokaino vartojimas.

* Kanapės:

vartojimas stabilizuojasi. Yra ženklų, kad jų populiarumas tarp jaunimo mažėja. Tačiau intensyvus kanapių vartojimas kelia sveikatos problemų. Tikėtina, kad marihuaną kasdien arba beveik kasdien rūko apie 3 mln. žmonių.

* Kokainas:

skaičiai vėl didėja. Apie 4,5 mln. europiečių prisipažįsta pastaraisiais metais vartoję šį narkotiką. Europoje konfiskuotas rekordinis kiekis kokaino: 2005 metais – 107 tonos, 45 proc. daugiau nei 2004 metais.

* ŽIV:

apskritai vaizdas teigiamas, tačiau 3500 naujų 2005-aisiais šio viruso atvejų tarp narkomanų rodo, kad su ŽIV plitimu būtina toliau kovoti. ŽIV yra užsikrėtę beveik 200 tūkst. intraveninius narkotikus vartojančių asmenų. Beveik milijonas narkomanų užsikrėtę hepatito C virusu, dar vadinamu paslėpta Europos epidemija.

Ataskaitoje rašoma: „Susirūpinimą kelia padėtis Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, bet ir čia naujausi duomenys rodo, kad infekcijų mažėja.”

* Mirtys:

Europa gali nepasiekti užsibrėžto tikslo – sumažinti su narkotikais susijusių mirčių skaičių. Per metus 7-8 tūkst. asmenų miršta dėl perdozavimo, o naujausi duomenys nerodo mažėjimo tendencijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.